Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Mihai Craiu: Varianta Omicron pare să schimbe regulile jocului. Jumătate din cazuri sunt la persoane sub 29 de ani

students-geceb61c11_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Jumătate din cazurile de infectare cu variana OMICRON confirmate până acum sunt la persoane cu vârsta până în 29 de ani, potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, de la Institutul Alfred Rusescu din București. Precedentele variante ale coronavirusului afectau mai puțin tinerii și copiii, a mai spus acesta într-o dezbatere privind beneficiile vaccinării copiilor împotriva COVID-19. 

 

"Luați o decizie liniștită, pentru că nu va fi niciun copil din România vaccinat fără acordul părinților lui. Trebuie să luăm o decizie înțeleaptă și să analizăm pericolul, pentru că varianta Omicron pare a schimba regulile jocului și dacă ne uităm în restul lumii, această variantă afectează preponderent tinerii. Jumătate dintre cazurile confirmate de infectare cu Omicron sunt la persoane cu vârsta până în 29 de ani. De aceea cred că și copiii, în viitorul apropiat, dacă vor continua să meargă la joacă, la școală, în colectivitate, vor fi supuși unui risc semnificativ de infectare", a spus medicul Mihai Craiu. 

Acesta le transmite părinților se uite la date științifice, nu la voci stridente. Medicul a dat exemplul Statelor Unite, unde s-au înregistrat 30 de decese din cauza COVID-19 la copii la un milion de locuitori: 

"Dar ceea ce vreau să îi sfătuiesc pe părinți, înainte de a lua o decizie, este să se uite la fapte, la cifre și la riscuri. Nu la voci stridente, nu la cel care țipă mai tare, nu la cel care vine cu acuze, ci la cel care oferă cifre, dovezi științifice și alternative, soluții. (...) Trebuie să știm că în Statele Unite, unde au fost confirmate peste 7,2 milioane de cazuri de infecție SARS-CoV2 la copii, sunt peste 5.500 de cazuri de sindrom inflamator multisistemic. Tot în Statele Unite sunt 665 de copii care au murit. Înseamnă aproape 30 de copii la un milion de persoane. Imaginați-vă că în România, am putea să vorbim de 100 de decese pediatrice."  

"Nu trebuie să luați o decizie de azi pe mâine, ci trebuie să cântăriți riscurile pentru copil și pentru întreaga familie", a mai spus medicul Mihai Craiu.