Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Generația post-sovietică: Romas, copilul libertății

copil.png

Romas Zabarauskas
Sursa imaginii: 
© Arcana Femina via rfi.fr

La 30 de ani de la destrămarea URSS, RFI publică o serie de portrete ale tinerilor care au crescut în spațiul post-sovietic. Care sunt aspirațiile lor? Ce păstrează ei din moștenirea acestei perioade? În Lituania, Romas Zabarauskas, în vârstă de 31 de ani, a devenit un cineast din ce în ce mai cunoscut și activist LGBT.

Grenoble, Aix-en-Provence, Florida și Tel-Aviv. În ciuda pandemiei, Zabarauskas a petrecut anul 2021 mai mult în avion, pentru aputea să-și proiecteze filmele în întreaga lume. Cel mai recent film al său, Tomber pour Ali, este disponibil în format DVD în Franța. Pentru el, un veritabil francofon, filmul acesta a reprezentat consacrarea. La festivalul de film LGBT din Tel Aviv, a sărbătorit un deceniu de cinematografie cu o retrospectivă dedicată lui.

Născut în 1990, Romas Zabarauskas a crescut odată cu țara lui, Lituania. „Părinții mei au primit această libertate cu mare entuziasm”, spune regizorul. Părinții au fost cei care i-au dus, pe el și pe fratele său, la teatru, la expoziții și le-au prezentat arta contemporană. „A fost o modalitate de a sărbători acea libertate, care m-a inspirat foarte mult”, deși recunoaște că primii ani de independență au reprezentat o perioadă dificilă și adesea haotică, în special la nivel economic.

Atras de străinătate

Dacă Romas Zabarausksas este acum francofon, asta se datorează școlii pe care a urmat-o. La școala Basanaviciaus unde a învățat, limba franceză era predată intensiv. A făcut parte dintr-un club de teatru francez și a cântat chiar la Lyon. Călătoria l-a marcat. „Am avut noroc, dar este și rezultatul acelei libertăți”, spune el.

De îndată ce Lituania a aderat la Uniunea Europeană în 2004, Romas știa că va merge în străinătate la studii. «Toată lumea voia să plece». A dat licența în cinematografie la Paris VIII și și a studiat un an la New York.

“Lituania mi-a creat cariera.” Devenind independentă, țara i-a oferit toate oportunitățile de a se dezvolta, iar tânărul Romas este conștient de asta. Astfel, el consideră că toate reușitele sale îi se datorează Lituaniei.

La treizeci de ani de la căderea URSS, Lituania, cu o populație de doar 2,8 milioane de locuitori, a devenit campioana democrației. Din 2020, Republica Baltică se luptă, mai mult ca niciodată, pe toate fronturile, pentru valorile democratice. Guvernul sprijină opoziția democratică din Belarus, și a deschis o reprezentanță diplomatică în Taiwan, iar de 6 luni trebuie să facă față afluxului considerabil de migranți de la frontiera cu Belarus.

În urmă cu treizeci de ani, Islanda a recunoscut independența Lituaniei și, prin urmare, a sprijinit aspirațiile democratice ale acestei mici țări, atunci complet necunoscute. Astăzi, Vilnius vrea să joace un rol similar, cu care Romas Zabarauskas este de acord. “Democrația înseamnă să lupți și să aperi, nu înseamnă să renunți”, spune el. Cu toate acestea, el nu crede că independența țării sale este în pericol. În 2004, Lituania a aderat la Uniunea Europeană și NATO, două instituții cheie în ceea ce privește securitatea.

Optimist cu privire la problema LGBT

Cu toate acestea, regretă că 30 de ani nu au fost suficienți pentru a promova drepturile omului, în special cele privind comunitatea LGBT. Primul proiect de lege pe această temă a fost respins cu doar câteva voturi, versiunea revizuită este încă în discuție în comisiile parlamentare, iar dezbaterea finală nu se anunță prea curând. Estonia, vecina Lituaniei din Marea Baltică, a implementat deja parteneriatul civil, deschis tuturor cuplurilor din 2014. Totuși, cineastul rămâne optimist. „Oamenii devin din ce în ce mai deschiși”, observă el. Cu câțiva ani în urmă, tânărul a apărut împreună cu partenerul său pe coperta celui mai citit ziar săptămânal din Lituania.

În ultimele săptămâni, îndepărtarea statuii unui scriitor care a colaborat cu puterea sovietică a stârnit reacții din partea societății. "Dacă această sculptură deranjează, atunci trebuie îndepărtată. Acest trecut a fost brutal și a distrus societatea”, spune regizorul. Dar în acest caz, el ar dori, de asemenea, ca toate monumentele dedicate eroilor lituanieni, despre care s-a dovedit că au colaborat cu naziștii să fie eliminate din spațiul public.

Romas Zabarauskas lucrează în prezent la următorul său lungmetraj. Acesta se va numi Activistul. Acum strânge bani ca să-l poată finanța. În acest fel, va putea să își distribuie filmul în străinătate și să contribuie în continuare la creșterea prestigiului țării sale. Cum spune el, lituanienii au rămas «europeni foarte optimiști».

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de rfi.fr