Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emirul Dubaiului condamnat să plătească despăgubiri de 640 de milioane de euro după divorț

emir.png

Emirul Mohammed bin Rached al-Maktoum și a șasea sa soție, prințesa Haya a Iordaniei Iordania, la cursa de cai Royal Ascot din sudul Angliei, 17 iunie 2010.
Sursa imaginii: 
© Luke MacGregor, Reuters via France24

Suveranul Dubaiului, Mohammed ben Rached al-Maktoum, va trebui să plătească o sumă record de 640 de milioane de euro fostei sale soții și celor doi copii ai acestora, în baza unei decizii a unei instanțe din Marea Britanie, după un proces care a durat doi ani.

Este cea mai mare sumă prevăzută vreodată într-o decizie a justiției britanice referitoare la o despăgubire de divorț, precizează France24. Hotărârea a fost stabilită în urma unei serii de dezvăluiri privind acte de răpire, evadări pe vapor și piratare informatică în cadrul familiei emirului acestui oraș-stat poziținat strategic la Golful Persic.

Liderul în vârstă de 72 de ani, șeful guvernului Emiratelor Arabe Unite, va trebui să plătească 251,5 milioane de lire sterline (aproximativ 300 de milioane de euro) celei de-a șasea soții, Prințesa Haya a Iordaniei, în vârstă de 47 de ani, care a fugit la Londra în 2019, luând cu ea cei doi copii.

De asemenea, va trebui să achite pentru copiii lor, Al Jalila (14 ani) și Zayed (9 ani), o sumă care s-ar putea ridica la un total de 290 de milioane de lire sterline (peste 340 de milioane de euro) pentru a acoperi pensia alimentară și costurile legate de securitatea acestora, potrivit hotărârii tribunalului competent în cauze familiale.

Fără comentarii

Suma totală, care include zeci de mii de lire sterline pentru vacanțe sau cheltuieli legate de animalele de companie, ar putea varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv dacă cei mici se vor împăca cu tatăl lor.

Aceste compensații financiare record le depășesc pe cele acordate în 2016 de tribunalul englez fostei soții a miliardarului rus, Farkhad Akhmedov, Tatiana Akhmedova (453 de milioane de lire sterline, sau 531 de milioane de euro).

Purtătorul de cuvânt al lui Mohammed bin Rached al-Maktoum a declarat că acesta „s-a asigurat întotdeauna că copiii săi au tot ce au nevoie. Curtea a luat acum decizia cu privire la aspectul financiar și emirul nu intenționează să adauge comentarii".

Judecătorul Moor a hotărât că „având în vedere statutul lor și amenințările generale de terorism și răpire cu care se confruntă în astfel de circumstanțe, (copiii suveranului) sunt deosebit de vulnerabili și au nevoie de securitate sporită în această țară”. El a adăugat că „principala amenințare cu care se confruntă copiii vine chiar de la emirul însuși, și nu din surse externe”.

Spionaj și hărțuire

Înalta Curte a decis în octombrie că Mohammed ben Rached al-Maktoum, care menține de multă vreme relații diplomatice cu Elisabeta a II-a și împărtășește cu ea dragostea pentru cai, a autorizat interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice ale soției sale și ale avocaților săi britanici.

Judecătorul a subliniat că suveranul a „hărțuit-o și intimidat-o pe mama copiilor săi, înainte de plecarea în Anglia și chiar și după”.

În martie 2020, tribunalul  a demonstrat că suveranul a „ordonat și orchestrat” răpirea a două dintre fiicele pe care le avea împreună cu o altă soție, prințesa Shamsha, în 2000, la Cambridge, și a surorii sale, Latifa. Aceasta din urmă, care încercase în zadar să fugă din Dubai cu barca în 2018, a mărturisit că a fost ținută „ostatică” de tatăl ei. În iunie anul trecut, ea a anunțat prin avocați că este din nou „liberă să călătorească”.

Prințesa Haya, sora vitregă a regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, a devenit în 2004 a șasea soție a suveranului Emiratelor Arabe Unite.

Până la plecarea lor din Dubai, Mohammed ben Rached al-Maktoum a plătit fostei sale soții și copiilor lor peste 100 de milioane de lire sterline pe an (117 milioane de euro).

Prințesa Haya, care locuiește acum în cartierul de lux Kensington din Londra și are o proprietate la periferia capitalei, a depus în instanță documente justificative din care rezultă cheltuieli anuale de 14 milioane de lire sterline, inclusiv prin achiziționarea a cinci mașini anul trecut, cu bani obținuți din vânzarea de bijuterii sau de cai.

Apărarea fostului ei soț a criticat-o și pentru că a cumpărat trei mașini drept cadou pentru fiul ei, răspunsul ei fiind că acesta este „obișnuit” cu generozitatea.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France 24.