Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Irak: O fată de 16 ani a fost desfigurată cu acid pentru că a refuzat o cerere în căsătorie...

acid.png

Maryam alături de directorul Institutului de Artă din Bagdad, la revenirea ei la cursuri, 18 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
© Twitter / @zinah_mohammed via France 24

Tragedia trăită de Maryam Rukabi, o studentă la arte plastice din Bagdad, care a fost desfigurată cu acid de un bărbat pentru că i-a refuzat cererea în căsătorie, i-a șocat pe irakieni. Datorită mobilizării puternice pe rețelele de socializare, în urma difuzării unui reportaj despre coșmarul fetei, Maryam va putea beneficia de sprijin pentru îngrijiri medicale, inclusiv pentru intervenții chirurgicale de reconstrucție facială, transmite France24.

Faptele datează din 10 iunie 2021, zi în care Maryam Rukabi, în vârstă de 16 ani, dormea liniștită în patul ei de acasă când un bărbat mascat a intrat în dormitor și i-a turnat acid pe față. După o lungă ședere în spital, Maryam și părinții ei au acordat un interviu canalului Iraqi I News pe 16 decembrie.

Mama ei a explicat că Maryam îl cunoscuse pe bărbat pe rețelele de socializare, iar acesta a cerut-o în căsătorie în repetate rânduri. „Maryam a răspuns constant că nu vrea să se căsătorească și că vrea să-și termine studiile”, a declarat mama fetei.

Mediatizarea cazului ei a stârnit un val de solidaritate pe rețelele de socializare, iar apelurile pentru a contribui la finanțarea îngrijirii ei medicale s-au înmulțit pe Twitter, sub hashtag-ul „Să o salvăm pe prințesa Maryam”.

S-au strâns peste 90.000 de dolari în câteva zile. Ministrul Sănătăţii, Hani Moussa şi omul de afaceri Saad al-Bazaa, s-au angajat să plătească serviciile de îngrijire în străinătate. „Nu vreau doar îngrijiri, vreau să se facă dreptate”, a insistat victima, la rândul ei.

Cu toate acestea, ancheta asupra făptuitorului este blocată. Părinții lui Maryam au depus o plângere împotriva presupusului făptuitor și a unui complice. „Au fost arestați, dar au negat faptele”, a declarat judecătorul de instrucție. „Ancheta continuă cu scopul de a culege indicii împotriva acuzatului”, se precizează în declarație.

„Un bărbat care își ucide soția, sora, mama, sau fiica poate scăpa cu o pedeapsă minimă”

Pentru Abrar Wadi, activistă în cadrul Asociației Femeilor din Basra, există un climat de impunitate care încurajează violența împotriva femeilor:

„Este prima dată când vedem un atac cu acid asupra unei femei în Irak (mai des întâlnite în țări precum Bangladesh și India). Sper ca acest fapt să nu devină un fenomen.

Violența împotriva femeilor este, din păcate, adesea întâlnită în Irak, mai ales în cadrul familiei. Partea cea mai tristă e că legea o permite. De exemplu, articolul 41 din legea penală permite unui bărbat să-și bată soția „în scopul educării ei”. Deci vorbim de foarte multă violență domestică, dar majoritatea femeilor nu depun plângere, pentru că este considerat rușinos.

Omuciderea în rândul femeilor este și ea des întâlnită, fiind o societate patriarhală foarte atașată de tradiții. În august anul trecut, o tânără, Nouzan al-Chammari, a fost ucisă de propriul ei frate, care a înjunghiat-o în mijlocul străzii când venea acasă de la serviciu.

În mediul rural, în rândul triburilor, omorul este foarte frecvent, fiind calificat drept „crimă de onoare”. Un bărbat care își ucide soția, sora, mama sau fiica poate scăpa de obicei cu o pedeapsă scurtă de închisoare care nu depășește trei ani. Acest lucru este prevăzut în articolul 409 din Codul penal.

Aceste femei sunt ostracizate chiar și după moarte, deoarece sunt de obicei îngropate într-un cimitir aparte, numit „dealul păcătoșilor.” Mormintele lor nu au piatră funerară. Există mai multe cimitire de acest tip în special în provinciile al Nasiriya și al - Sulaymaniyah.

Ministerul de Interne irakian a declarat că a înregistrat 14.000 de cazuri de violență domestică în 2021. Potrivit unui studiu al ONG-ului Iron Women, 89% dintre femeile din Irak au fost victime ale violenței fizice sau verbale.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France 24.