Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Producţia de medicamente, pusă în pericol de „creşterea astronomică a preţurilor la energie”

medicamente_covid.jpg

90% din substanțele active pentru medicamentele generice provin din India și China.
Sursa imaginii: 
Getty Images

Producătorii de medicamente din România avertizează, joi, că producţia este pusă în pericol de creşterea astronomică a preţurilor la energie electrică şi gaze, mai ales în condiţiile în care sute de medicamente sunt vândute sub preţul de producţie. Tarifele la aceste medicamente nu pot fi crescute, pentru că ar afecta accesul la tratament a sute de mii de pacienţi, iar Ministerul Energiei nu a luat măsuri pentru acest domeniu, informează News.ro.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) - care reuneşte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din ţară – atrage atenţia, joi, într-un comunicat de presă,  că scumpirea exagerată a preţului la electricitate care s-a triplat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi creşterea de cel puţin 6 ori a preţului la gazele naturale pun o presiune uriaşă pe costurile de fabricaţie ale producătorilor de medicamente din ţară. 

Astfel, reculul preţurilor la energie şi gaze generează rentabilitate negativă pentru sute de medicamente fabricate în România, ale căror preţuri nu pot fi crescute pentru că ar afecta accesul la tratament a sute de mii de pacienţi, mulţi dintre aceştia cu posibilităţi financiare reduse. 

“Majorarea masivă a preţurilor la energie şi gaze ne-a determinat să trimitem o adresă în data de 3 decembrie 2021 către Ministerul Energiei prin care solicităm ca măsură temporară plafonarea preţului energiei electrice la 400 lei/MWh.  Însă, Ministerul Energiei nu a răspuns solicitării noastre. Deşi la nivel declarativ autorităţile sunt preocupate de creşterea rolului fabricilor de medicamente din ţară, în special în actualul context pandemic, în realitate nu există niciun fel de măsuri care să acopere aceste declaraţii. De altfel, în primăvara acestui an, furnizorii de energie au avertizat asupra creşterii explozive a preţurilor la electricitate şi gaze, în timp ce autorităţile recomandau să ne îndreptăm către piaţa liberă pentru că preţurile se vor stabiliza, fapt care a fost contrazis de realitate”, a declarat Dr. Dragoş Damian, Director Executiv PRIMER, citat în comunicat.  

”În aceste condiţii, membrii PRIMER se văd nevoiţi să înceapă să scoată din fabricaţie medicamente care generează pierderi, cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare”, se mai arată în document.