
Social
Criza economică din Turcia încurajează micul trafic de frontieră
turcia.png

Odinioară capitala Imperiului Otoman între secolele XIV și XV, orașul Edirne, cu nenumăratele sale moschei, este acum o piață imensă pentru vecinii săi balcanici și mai ales pentru bulgari, ei înșiși printre cei mai săraci din Uniunea Europeană.
De la fructe și legume la lenjerie ieftină, totul este cumpărat la prețuri mici și îngrămădit în calele autobuzelor.
"Pentru noi e convenabil, dar este foarte greu pentru turci", afirmă un ghid, Daniela Mircheva, înainte de a se întoarce în autobuzul care o duce acasă la Yambol în Bulgaria.
"Am fost în aceeași situație acum 10, 12 de ani. Este foarte dificil", adaugă ea, făcând referire la criza financiară globală din 2008".
În luna noiembrie, rata anuală a inflației a depășit 21%, iar moneda a pierdut mai mult de 57% din valoarea sa față de dolar de la începutul anului.
Pentru cetățenii turci prețurile de consum cresc. Dar Daniela Mircheva poate aduna si mai multe cutii de ulei de floarea-soarelui în autobuzul ei plin de cumpărători bulgari care caută chilipiruri. “Totul este la jumătate de preț în comparație cu Bulgaria. Este într-adevăr mult, mult mai ieftin pentru noi".
Însă comercianții turci suferă.
O mare umilință
"Este umilitor", spune comerciantul Gulsen Kaya din spatele grămezilor de hanorace și haine de iarnă îngrămădite pe tejghea. ”Uitați ce a făcut din Turcia!"
Șeful statului și-a propus să încurajeze exporturile și să transforme Turcia într-un fel de furnizor indispensabil pe piața mondială, la fel ca China.
În calitate de prim-ministru și apoi președinte, el s-a bazat pe clasele populare pentru a-și menține partidul conservator islam, AKP, la putere din 2002.
Datorită creșterii puternice din primul deceniu, Turcia a atras multe investiții străine.
Dar pentru observatori, economiști și diplomați, atitudinea șefului statului este astăzi dificil de înțeles.
"Eu cred că, dacă cei care conduc Turcia ar face ceea ce trebuie să facă, economia ar reveni destul de repede la nivelul pe care l-a avut înainte. Îmi pare foarte rău pentru turci, pentru că am înțeles ce înseamnă pentru ei aceste prețuri mici", spune Tinko Garev, un client bulgar.
Prețurile se schimbă zilnic
Bulent Reisoglu a condus piața Edirne, de când s-a mutat aici cu 15 ani în urmă, când arăta ca un mare hangar. Potrivit lui, numărul de clienți a crescut de la 50 000 pe săptămână, la aproximativ 150.000, de când se resimt efectele crizei.
"Numărul clienților străini a crescut de patru sau cinci ori", spune el. Cu toate acestea, comercianții câștigă mai puțin, deoarece vânzările suplimentare nu compensează prăbușirea lirei turcești.
"Primim în fiecare săptămână de la furnizorii noștri noi liste de prețuri", se plânge un comerciant, Utku Bitmez.
"Toate materiile prime provin din străinătate, Europa, China și Italia. Iar prețurile produselor s-au dublat față de anul trecut ", spune el.
Domnul Reisoglu, directorul pietei, spune că vede comerciantii mereu atenți la telefoane, monitorizând cursurile de schimb. “Suntem în stare de șoc. Nimeni nu se aștepta la o astfel de devalorizare ", adaugă el.
Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24