Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israelul autorizează de urgenţă antiviralul Paxlovid, primul tratament oral care se poate administra acasă

medicament-ga1874b69b_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Israelul a autorizat duminică, pentru utilizarea de urgenţă, antiviralul cu administrare orală Paxlovid, pastilă a companiei farmaceutice Pfizer pentru tratarea COVID-19, şi a comandat zeci de mii de doze pentru a începe să le administreze bolnavilor din ţară, transmite EFE.

Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Studiile arată că reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală. De asemenea, pastila este eficientă și împotriva variantei Omicron care se răspândește rapid în întreaga lume, a mai transmis compania producătoare.

Este de aşteptat ca prima livrare a acestui medicament să ajungă în Israel miercuri, a transmis Ministerul Sănătăţii din Israel printr-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Israelul a fost una dintre primele ţări din lume care a semnat un acord cu Pfizer pentru achiziţionarea vaccinului anticoronavirus, ceea ce a făcut ca acest stat să fie printre primele din lume care şi-a vaccinat cu schema completă cea mai mare parte a populaţiei.

Circa şase milioane de persoane au primit în Israel schema completă de vaccinare şi peste patru milioane au deja şi cea de-a treia doză (booster), pe care ţara a început să o aplice în vară.

Și autoritățile române fac demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral în țară, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Administraţia Medicamentelor şi Alimentelor din SUA (FDA) a aprobat în 22 decembrie folosirea Paxlovid. Pastila, administrată sub formă de comprimate, este destinată pacienţilor cu forme uşoare şi până la moderate, în primele trei zile de la apariţia simptomelor.  Tratamentul complet include o pastilă la fiecare 12 ore timp de cinci zile. În fazele doi şi trei ale testelor clinice s-a demonstrat că Paxlovid reduce simptomele grave, spitalizarea şi riscul de deces în 89% din cazuri, atunci când pacienţii primesc medicaţia în fazele incipiente.