Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Don’t Look Up”: un film genial sau un dezastru? Criticii sunt împărțiți

di_caprio_film.png

Leonardo DiCaprio și Jennifer Lawrence la premiera filmului "Don't Look Up", New York, 5 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
Mike Coppola Getty/AFP via France24

Satira ”Don’t Look Up” a avut vineri premiera, într-o distribuție de zile mari, cu Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Tyler Perry, Ariana Grande, Jonah Hill, Meryl Streep, Cate Blanchett, Timothée Chalamet. Opiniile cronicarilor sunt împărțite, de la entuziasm la critici acerbe.

Așa cum transmite CNN, încadrat într-o mare tradiție științifico-fantastică, „Don’t Look Up” folosește tema dezastrului ca metaforă pentru o criză bazată pe realitate, cu o cometă uriașă care se îndreaptă spre Pământ, ca un surogat al indiferenței față de abordarea schimbărilor climatice. Cu toate acestea, această satiră plină de staruri, extrem de provocatoare, uneori se îndepărtează de sine, ceea ce-i subminează parțial calitățile admirabile.

Pentru Le Point, prin această comedie genială, Adam McKay, regizorul producției „Vice”, încearcă să avertizeze omenirea cu privire la pericolul iminent.

”Râdem și strângem din dinți. Șase luni și paisprezece zile. Atât timp mai rămâne înainte ca Pământul se se ciocnească cu un monstru, cometa de aproape 10 km în diametru, care are șanse de 99% să pulverizeze planeta.

Din momentul în care oamenii de știință înțeleg iminența dezastrului, ei încep o cursă disperată, contra cronometru, pentru a convinge Casa Albă să organizeze răspunsul.

Tabăra rațiunii va întâlni, din păcate, un val de proști insuportabili, la Washington și nu numai: de la președintele Statelor Unite până la un tandem de moderatori TV batjocoritori.

Niciun releu de influență nu va asculta serios strigătele de alarmă. Până la inevitabila catastrofă...”

”O farsă disproporționată cu o distribuție delicioasă, filmul creează o mizerie completă și pune în scenă culmi ale imbecilității înainte de sfârșitul lumii” – iată cum își începe cronica ziarul francez Libération.

”O mare galerie de portrete de imbecili (dar imbecili puternici) situată la celălalt capăt al spectrului cinematografic, față de un Radu Jude, un alt mare cineast al prostiei”.

Forbes notează că Adam McKay a scris acest film având în vedere schimbările climatice.

”Între timp s-a întâmplat pandemia și tot ceea ce a scris, mai mult sau mai puțin, s-a adeverit. Filmul reflectă atât de mult din ceea ce am trăit cu toții în ultimii doi ani: Clasa politică ineficientă, prea preocupată de propria carieră pentru a se gândi clar la ceea ce trebuie făcut pentru a salva vieți. Negarea dovezilor științifice de către cei care nu au pregătire științifică. O societate care este prea lentă pentru a reacționa la pericolul real, deoarece atenția ei este ocupată de bârfele celebrităților și de divertisment optimist”.

Iar The Wall Strret Journal vorbește despre ”un dezastru cosmic”.

Chiar și nume precum DiCaprio, Streep, Blanchett și Lawrence nu pot salva această glumă proastă.

O cometă gigantică este pe cale să se ciocnească de Pământ și va distruge toată viața umană, dacă nu va fi deturnată. Deci toată lumea este îngrozită, nu? Greșit. Aceasta a fost în 1998, cu Pământul amenințat de o cometă gigantică în „Deep Impact” și, la mai puțin de două luni, de un asteroid de dimensiunea Texasului în „Armageddon”.

Și The Guardian vorbește despre ”un dezastru”.

”Comedia plină de celebrități își propune să fie un avertisment asupra schimbărilor climatice, dar generalizările și o superioritate îngâmfată îi limitează mesajul.

Cometa uriașă care se îndreaptă spre Pământ, pe o traiectorie de coliziune și distrugere iminentă, este o metaforă emfatică și destul de nepotrivită”.

 
Revista presei internaționale din 28 decembrie 2021