Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anul 2021, anul crizei prețurilor la energie și gaze

putin_gazprom.jpg

Sursa imaginii: 
AFP/GETTY

2021 a fost un an al încercărilor și una dintre cele mai insurmontabile a fost și este cea legată de prețurile la gaze și energie electrică. Pe fundalul pandemiei, cu o economie europeană care a încercat din răsputeri să se relanseze, criza energetică a provocat un adevărat seism : a creat inflație, a pus sub semnul întrebării șansele multor firme și companii de a mai rezista pe piață și a surpat veniturile deja erodate ale multor europeni. De unde a pornit și unde se va opri această avalanșă a creșterilor de prețuri la gaze și energie?

Președintele Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chisăliță, spune că există două mari cauze, cele de natură internă și cele externe. În prima categorie, un loc crucial l-a jucat lipsa investițiilor în capacitățile de producție de energie și gaze. Apoi, haosul legislativ dublat de așa numita liberalizare scăpată de sub control, s-au adăugat și ele pentru a amplifica haosul intern. Apoi, au fost, evident, factorii externi. Aici Gazprom a jucat un rol cheie, explică la RFI Dumitru Chisăliță, amintind că rușii au vrut ca 2021 să fie anul recuperării pierderilor din 2020, când cererea slabă a tras prețurile în jos. Abandonarea rutelor tradiționale, în special a rutei ucrainene și nu doar din rațiuni geo-politice ci și pentru că infrastructura era învechită, apoi căutarea unor noi piețe, în special în Asia, unde cererea e mare și prețurile sunt mai bune pentru Gazprom, toate aceste elemente au determinat probleme la nivel european. Așa se face că furnizorii europeni, care au așteptat toată vara prețurile mici pentru a-și face stocurile de iarnă, s-au trezit în panică în toamnă că nu au suficiente rezerve și prețurile au explodat.

Analizând răspunsul dat de România, respectiv mixul de politici propuse de guvern pentru a face mai puțin dur șocul majorării prețurilor pentru consumatorii casnici și cei industriali, președintele Asociației Energie Inteligentă spune că nu are motive de optimism. Potrivit unei analize a think tankului, doar 10% dintre consumatorii de gaze vor primi facturi compensate în această iarnă şi 15% dintre consumatorii de energie electrică vor beneficia de un discount de până la 30 de lei pe lună, avertizează Asociaţia Energia Inteligentă. Mulţi consumatori au semnalat că fie nu au primit compensaţii pe facturile la gaze şi energie, fie au primit discounturi de doar 1-2 lei. Asociaţia aminteşte că plafonarea se aplică doar dacă preţurile depăşesc valoarea de 1 leu pe kilowat cu tot cu taxe. La gaze, pentru a beneficia de plafonare, preţul trebuie să fie mai mare de 0,37 lei pe kilowatoră cu tot cu taxe. "Apreciem că circa 25% din consumatori casnici de energie electrică și circa 40% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie", potrivit Asociației Energie Inteligentă.

Ce va urma? Dumitru Chisăliță spune că în următoarele luni trebuie să ne așteptăm la noi creșteri de prețuri, în special la gaze. Chiar dacă prețurile par să o ia în jos în ultimele zile, acestea nu vor mai reveni la nivelul din 2020 și va trebui să ne obișnuim cu ideea că vom plăti gaze și electricitate mai scumpe. Ascultați însă interviul integral...  

 

 
Președintele Asociației Energie Inteligenta, Dumitru Chisăliță