Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Alexandru Rafila, despre valul 5 al pandemiei: Dorim să evităm un lockdown, închiderea școlilor și numărul mare de decese

alexandru-rafila.jpg

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila la Palatul Victoria
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila

Autoritățile trebuie să găsească "o soluție pentru a revitaliza campania de vaccinare, inclusiv prin implicarea profesioniștilor de sănătate" și, "din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea - certificatul COVID - noi am pregătit această măsură dar nu a fost adoptată. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică pentru adoptarea ei", a declarat miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă privind măsurile de pregătire pentru valul 5.

Alexandru Rafila a spus că România a avut, în valul 4, cea mai mare mortalitate în Uniunea Europeană: 3% din pacienții infectați în România au murit și „au fost afectate în bună măsură și persoanele cu alte patologii care au avut acces limitat la serviciile medicale”.

„Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple și facem tot ce este posibil, dar nu putem să facem mai mult decât atât. În acest moment nu avem la îndemână decât măsurile de sănătate publică care se referă la distanțare, folosirea măștii, pe care le recomandăm. Insistăm foarte, foarte mult în ceea ce privește vaccinarea. Trebuie să găsim o soluție să revitalizăm această campanie de vaccinare, inclusiv prin implicarea profesioniștilor din sănătate în furnizarea de informații credibile și accesibile. Am adaptat actul normativ care permite extinderea rapidă a testării la nivelul cabinetelor de medicină de familie și sperăm să avem succes să putem depista cât mai repede persoanele bolnave”, a declarat miercuri ministrul Sănătății, într-o conferință de presă. 

Ministrul și-a exprimat dezamăgirea că măsura care putea să încetinească transmiterea virusului - certificatul COVID - nu a fost adoptată.

„Este o măsură pe care am fi vrut s-o luăm, chiar dacă temporar, ca să putem gestiona mai bine situația. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică care să poată duce la adoptarea unui astfel de document, astfel încât să evităm trei lucruri majore: un lockdown care a afectat deja foarte serios viața economică, închiderea școlilor și numărul mare de decese”, a adăugat Alexandru Rafila.