Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cinci știri false care au marcat anul 2021, deconspirate de France24

intox.png

Sursa imaginii: 
France24

Pe parcursul anului 2021, redacția France 24 a publicat și deconspirat 195 de știri false care au invadat internetul și mai ales rețelele sociale. O recapitulare a celor mai toxice dintre ele:

Joe Biden – ținta predilectă a dezinformărilor

De la preluarea mandatului său din ianuarie 2021, președintele american Joe Biden a fost mereu ținta unor videoclipuri care au încercat să-l discrediteze.

Într-unul din ele apar soldați americani întorcându-se cu spatele la convoiul lui Biden în ziua inaugurării mandatului său, în semn de protest. Este de fapt Garda Națională, o unitate de rezervă în armata americană. Contactați de redacția France 24, Garda Națională a declarat că este o operațiune de rutină, “unii dintre ei întorc spatele pentru a asigura siguranța tuturor”. Armata a adoptat aceeași poziție și la celelalte inaugurări, inclusiv cea a lui Donald Trump.

Clipurile video scoase din context care l-au vizat pe președintele SUA au fost distribuite în mod regulat pe tot parcursul anului.

 

O știre falsă care a declanșat ciocniri sângeroase în Costa de Fildeș

În mai 2021, un videoclip cu niște bărbați bătuți violent la marginea unui drum, a fost distribuit masiv pe rețelele de socializare. Sunt prezentați ca ivorieni bătuți în Niger. În semn de răzbunare, tinerii ivorieni îi atacă violent pe nigerienii din Abidjan, capitala economică a Coastei de Fildeș.

Dar videoclipul nu are nimic de-a face cu victimele abuzate din Niger. Cel mai probabil a fost filmat în Nigeria, în 2010. Se aude limba hausa, vorbită în Nigeria, și putem vedea un panou în limba engleză indicând numele unei operațiuni militare nigeriene în centrul de est al țării pentru a opri violența intracomunitară din 2010.

Poliția ivoriană a transmis ulterior că dezonformarea a venit de la un activist cibernetic cunoscut pentru incitarea la ură împotriva nigerienilor din Coasta de Fildeș.

 

A participat SUA la lovitura de stat din Guineea?

Soldați americani într-un camion, însoțiți de forțele speciale din Guineea... Pentru unii internauți, acest videoclip postat la începutul lunii septembrie, dovedește participarea Statelor Unite la lovitura de stat din Guineea.

La 5 septembrie, ofițerii Forțelor Speciale din Guineea l-au capturat pe președintele Alpha Condé. Mamady Doumbouya, cel care a condus lovitura de stat, a devenit președinte interimar.

Videoclipul, filmat în aceeași zi, arată de fapt doar un convoi de soldați americani care se întorc dintr-o misiune la ambasada SUA din Conakry, din cauza situației de securitate. Informațiile au fost confirmate de Ambasada americană din Guineea și de un membru al anturajului lui Mamady Doumbouya.

 

Afganistan: Echipamente militare americane capturate de talibani?

De când talibanii au preluat din nou puterea în Afganistan, au fost publicate multe fotografii falsificate sau scoase din context.

„O comoară americană de război” confiscată de talibani: Este ceea ce unii oameni susțin pe rețelele sociale, pe baza unui videoclip, în care un om se filmează singur, stând pe un tanc, înconjurat de o duzină de vehicule militare. Retragerea pripită a trupelor americane a dus la speculații cu privire la amploarea arsenalului pe care americanii l-ar fi lăsat pe mâna talibanilor.

Dar lucrurile nu stau chiar așa. Cunoscătorii echipamentelor militare au confirmat reporterilor că acestea erau tancuri rusești. Cu ajutorul geolocației s-a dovedit că aceste vehicule erau ieșite din uz de mulă vreme.

 

În Mali fake news-urile anti Franța și pro Rusia se multiplică

Odată cu retragerea parțială a trupelor franceze din Mali și cu intensificarea cooperării dintre Bamako și Rusia, știrile false care vizează prezența militară franceză în țară, s-au multiplicat. Unele imaginile pretind că arată avioane rusești care fac exerciții militare în Mali, altele că armata franceză “jefuiește aurul țării”...

Un videoclip a fost folosit pentru a acuza Franța de sprijinirea teroriștilor. Distribuit masiv în grupurile maliene de Facebook, acesta arată un elicopter francez care “furnizează teroriști”.  Se vede cum elicopterul aterizează și niște oameni coboară.

O investigație comună realizată de redactia France 24 și de Benbere, o agenție de presă de verificare maliană, a făcut posibilă identificarea logo-ului elicopterului, care se dovedește a fi cel al unui ONG pentru protecția mediului. Contactată, organizația a confirmat că videoclipul a prezentat o operațiune de reaprovizionare de rutină într-un parc național din Republica Centrafricană.

 

France 24 a întocmit un Ghid de verificare a știrilor suspecte, care poate fi consultat aici

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24