Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Violența la adresa femeilor în 2021: o veste proastă și una bună

violenta_femei_veste_proasta_buna.jpg

Violența domestică rămâne o problemă în România (Sursa foto: pixabay)
Violența domestică rămâne o problemă în România (Sursa foto: pixabay)

Violența la adresa femeilor s-a menținut la cote ridicate în 2021 în România. Vestea bună e că raportările s-au înmulțit, ceea ce înseamnă că agresorii pot fi anchetați. Vestea proastă este că există inclusiv magistrați care consideră că în unele cazuri, fete de zece ani agresate sexual sunt de vină pentru că i-ar fi provocat pe violatori, spune la RFI reprezentanta Centrului FILIA Andreea Bragă.

Femeile sunt victime nu doar ale agresorilor, ci și ale mentalității sociale, precizează Andreea Bragă, de la Centrul FILIA: ”Sunt niște prejudecăți împământenite, de ani de zile fac parte din cultura noastră națională, în care cumva, găsim scuze agresorilor și acuze victimelor. Știm că rufele murdare se spală în familie. Multe dintre cazurile de violență nu ajung în spațiul public și ca urmare a acestor prejudecăți și ca urmare a mecanismelor care se formează în relația de violență, în sensul în care inclusiv victima crede că ea este de vină, că nu a fost suficient de bună, că nu a gătit suficient de bine, că i-a dat motive să fie gelos agresorului”.

 

”Copiii sunt victime directe sau secundare, ca martori la violența dintre părinți”

 

Andreea Bragă spune că ”în problema aceasta a violenței vorbim și de copii, care sunt victime directe sau victime secundare, ca martori la violența dintre părinți, văd ce se întâmplă acasă și nu știu ce să facă, nu știu unde să se ducă, de multe ori inclusiv familia sau familia extinsă pune presiune pe victime sau pe cei mici: să nu spui nimănui, să nu ne facem de râs, să nu spui nicăieri ce se întâmplă la noi acasă. Rămâne o presiune pe copii, iar aceștia cresc cu înțelegerea distorsionată că aceasta este o relație firească și atunci de multe ori, în lipsa unei consilieri psihologice sau a unei încercări de a schimba comportamentul, tendința este ca acești copii să caute genul acesta de relație, pentru că este ceea ce ei consideră firesc”.

 
Andreea Bragă, despre violența la adresa femeilor în 2021