
Social
America de Sud, campioană mondială la vaccinare
vaccin.png

Cu un total de 63.3% din populație vaccinată complet, America de Sud a devenit, potrivit datelor publicate recent, o zonă de vârf privind vaccinarea împotriva acestei epidemii care afectează întreaga planetă. Europa este pe locul al doilea, cu 60.70%. Pe de altă parte, rata de vaccinare este de numai 8.8% pentru Africa.
Site-ul Our World in Data, care colectează date despre Covid-19 de la autoritățile sanitare din întreaga lume, arată că ratele de contaminare și mortalitate au scăzut brusc în comparație cu jumătatea anului 2021. În acel moment, în America Latină – care se întinde din Mexic până în Patagonia – și în Caraibe se înregistrau aproape jumătate din cazurile și decesele din întreaga lume.
Condițiile actuale din America de Sud, cu o populație de aproximativ 422 milioane de locuitori, contribuie la îmbunătățirea semnificativă observată în ultimele cinci luni. Dar acest lucru se datorează în principal implementării rapide a campaniilor de vaccinare.
Această reușită se datorează multor altor factori. Paulo Lotufo, epidemiolog brazilian și profesor la Universitatea din Sao Paolo, consideră că zecile de ani de vaccinare împotriva bolilor precum variola, meningita, poliomielita și rujeola au pus bazele unei infrastructuri de vaccinare în masă și au creat un climat de încredere în rândul majorității locuitorilor.
În unele orașe importante, cum ar fi Rio de Janeiro și Sao Paolo, peste 99% din populația adultă a primit cel puțin o doză de vaccin. Autoritățile locale subliniază că Brazilia, grav afectată în 2020, are o „cultură a vaccinului”. Și această situație ar explica primul loc al regiunii în fața Europei, care oferă totuși un acces mai ușor la vaccinare.
Chile, în capul listei
În ciuda acestor rezultate bune, regiunea este încă departe de a fi depășit criza sanitară. Pe de o parte, rata de 63.3% rămâne cu mult sub obiectivul de 80% stabilit de mulți oameni de știință pentru a atinge imunitatea colectivă. Pe de altă parte, pentru că diferențele dintre țările subcontinentului american rămân puternice. În timp ce Chile se află pe primul loc cu 85.78% dintre persoanele vaccinate în totalitate, Bolivia are un rezultat de 38.31%, de exemplu. În Ecuador, unde serviciile funerare au fost suprasolicitate după începerea epidemiei, cifra a ajuns la 70,27%, cu două procente în spatele Franței (72.90%).
Un alt motiv de îngrijorare, potrivit epidemiologilor, se referă la tipul de vaccinuri utilizate. În țări precum Uruguay și Brazilia, autoritățile s-au bazat inițial pe vaccinuri chinezești, care sunt mai puțin eficiente împotriva virusului decât cele ale Pfizer/BioNTech sau Moderna. Și, la fel ca restul lumii, America de Sud trebuie acum să învețe să se ocupe de noua amenințare a variantei Omicron, considerat un adevărat "tsunami" de către Tedros Adhanom Ghebreyhesus, directorul general al Organizației Mondiale a sănătății.
Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24