Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


RFI și France24 – în topul celor mai de încredere surse de informație din lumea francofonă

newsguard.png

Sursa imaginii: 
newsguard.com

Într-un context în care dezinformarea online ia amploare la nivel mondial, NewsGuard, o platformă internațională specializată în analiza fiabilității site-urilor de știri, situează și anul acesta RFI și France24 în „Top 3” al celor mai de încredere site-uri francofone.

RFI și France 24 apar din nou în 2021 în top 3 în clasamentul NewsGuard al „site-urilor de încredere cu cea mai mare implicare online”, din peste 7.200 de site-uri de știri și de actualitate analizate.

Acest bilanț la final de an pune în prim-plan publicațiile francofone, mai mari sau mai mici, care practică jurnalismul responsabil și transparent. Pentru a stabili clasamentul, NewsGuard se bazează pe nouă criterii de credibilitate, transparență și fiabilitate și atribuie un rating general care poate varia de la 0 la 100. Unui site cu un scor sub 60 i se atribuie un rating Roșu, ceea ce indică faptul că nu este de încredere.

În ultimul an Rfi.fr a urcat de pe locul 5 pe locul 2 în clasamentul NewsGuard, care a evaluat toate site-urile de știri și de informare al căror conținut reprezintă 95% din spațiul online. 7%  dintre acestea au primit un scor perfect de 100, ceea ce înseamnă că îndeplinesc cele nouă criterii de credibilitate și transparență ale NewsGuard și că au generat cea mai mare rată de engagement pe rețelele de socializare.

În fruntea listei se afla 20minutes.fr, urmat de Rfi.fr, France24.com, FranceInter.fr, FranceCulture.fr, LaNouvelleRépublique.fr, LeTelegramme.fr, ParisMatch.com, Numerame.com și Positivr.fr.

Două dintre ele sunt site-uri de știri locale (LaNouvelleRepublique.fr și LeTelegramme.fr). Două sunt publicații de specialitate disponibile exclusiv pe web (Numerama.com și Positivr.fr). Și patru sunt asociate cu radioul și televiziunea publică (RFI.fr, France24.com, FranceInter.fr și FranceCulture.fr).

Șase dintre cele zece site-uri enumerate au apărut deja în raportul din 2020 cu privire la cele mai de încredere site-uri.

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de rfi.fr.