Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Stare de urgență energetică în Kosovo

energie_electrica.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Parlamentul Republicii Kosovo a aprobat recent hotărârea de guvern privind instituirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile ca urmare a crizei energetice.

Potrivit publicației locale KultPlus, Creșterea prețurilor la energie pe piața internațională și creșterea accentuată a consumului pe perioada iernii au stat la baza acestei decizii.

Datorită consumului deosebit de mare Centrala electrică Bloc B a fost suprasolicitată și s-au înregistrat defecțiuni majore, precizează sursa citată.

Pe lângă instituirea stării de urgență, Guvernul Republicii Kosovo a alocat o subvenție suplimentară de 20 de milioane de euro Societății Naționale de transport și distribuție a energiei electrice KEDS, pentru a compensa importurile masive care s-au făcut în ultima perioadă, la prețuri deosebit de mari.

 

Muntenegru. ”Nu căutați leacuri pe Internet”

În Muntenegru nu s-a înregistrat încă nici un caz de infecție cu noua varianta Omicron a coronavirusului, dar autoritățile se pregătesc pentru ce e mai rău, date fiind evoluțiile din ultima perioadă din Europa, precum și previziunile specialiștilor, transmite publicația Monitor.

Între timp Institutul Național pentru Sănătate Publică (ISPME) a inițiat o campanie de informare sub sloganul ”Nu căutați leacuri pe Internet”, prin care încurajează populația să asculte sfaturile specialiștilor și să nu dea crezare ”jumătăților de adevăr” care circulă în mediul online, în special pe rețelele de socializare. Institutul a anunțat de asemenea că apariția variantei Omicron în perioada următoare este ”foarte probabilă” și recomandă vaccinarea, inclusiv pentru copiii între 12 și 17 ani, cu consultarea în prealabil a unui medic pediatru și cu acordul părinților.

În ultima lună numărul de cazuri de infecție cu Covid-19 a scăzut cu 40% față de luna precedentă, în timp ce numărul de decese a scăzut cu 16%. Săptămâna trecută 59% dintre cetățenii muntenegreni de vârstă adultă erau vaccinați cu o primă doză, 55% cu două doze iar 13% cu 3 doze, a mai anunțat Institutul.

Pentru segmentul de vârstă 65-79 de ani rata de vaccinare este de 70%.

Potrivit statisticilor 80% dintre pacienții care au trebuit spitalizați nu erau vaccinați, un procent identic înregistrându-se în privința persoanelor nevaccinate care au decedat.

Pe de altă parte, comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelji, a anunțat că Muntenegru a încheiat procedurile pentru conectarea la sistemul european de certificare Kovid, astfel încât cetățenii acestei țări vor putea călători mai ușor în statele UE iar Muntenegru va putea fi vizitat de mai mulți cetățeni europeni.

 

Bosnia-Herțegovina: Un an bun pentru Asociația ”Inima Copiilor”

În ciuda tuturor dificultăților din anii precedenți și mai ales din 2020, Asociația ”Srce za djecu” (Inima copiilor) din Sarajevo, care oferă asistență copiilor bolnavi de cancer și părinților acestora, a avut în 2021 un an bun, transmite site-ul Al Jazeera, secțiunea în limba bosniacă. 

Funcționarea și întreținerea asociației nu este în pericol în perioada următoare, grație mai ales subvențiilor instituționale și donațiilor venite din partea mai multor persoane sau companii private, spune fondatorul și directorul Fikret Kubat.

”Suntem cu adevărat foarte mulțumiți să constatăm că societatea civilă din Bosnia funcționează și că acordă o atenție specială categoriilor defavorizate. Anul acesta am primit mult ajutor, atât de la persoane private cât și de la companii și instituții”, spune el.

”Casa părinților” gestionată de Asociația ”Inima copiilor” găzduiește în prezent 22 de copii cu cancer împreună cu familiile lor iar Fikret Kubat este optimist: ”Estimăm că în 2022 vom primi ajutoare financiare de cca 75 000 de euro pentru casa din Sarajevo, dar ce este mai important este că avem mari șanse să primim suficiente fonduri pentru a putea inaugura încă o astfel de Casă în Orașul Tuzla, un proiect inițiat de mai mulți ani și la care ținem foarte mult”.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Fitore Qorraj - Kosovo

Nikolina Manojlović - Muntenegru

Naida Mlinarević – Bosnia-Herțegovina

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 3 ianuarie 2022