Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scriitorul turc Ahmet Altan: „Când scrii nu mai vezi pereții închisorii”

scriitor.png

Jurnalistul și scriitorul turc Ahmet Altan la câteva minute după eliberarea din închisoarea din cartierul Kadikoy din Istanbul, 14 aprilie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Ahmet Altan, în vârstă de 72 de ani, a petrecut cinci ani după gratii. Guvernul l-a acuzat că a contribuit la tentativa de lovitură de stat din 2016. Eliberat în aprilie anul trecut, autorul trăiește tot în Istanbul. Cartea sa, „Madame Hayat”, scrisă în închisoare, a câștigat premiul Femina Étranger, transmite rfi.fr.

O poveste de dragoste uluitoare, o eroină liberă, întâlnită pe un platou de televiziune unde actorii cântă și dansează în ținute colorate. Este imposibil să nu percepi romanul lui Ahmet Altan ca pe o alegorie a libertății, mai ales după ce afli că a fost scris din spatele gratiilor.

„Scriam de mână, apoi îi citeam ciornele avocatei mele, care mă înregistra”, povestește Ahmet Altan. Câteva zile mai târziu ea avea să îmi aducă respectivele copii, pentru ca eu să le corectez. Și trebuia neapărat să am două copii ale textelor, deoarece gardienii mi le puteau confisca oricând."

Pentru scriitor, chiar și aflat în închisoare, nu se pune problema de a se supune regulilor unui astfel de loc. Scrierea romanului îi permite să scape de orice.

 „Am decis că nu îi voi lăsa să-mi fure timpul”, continuă Ahmet Altan. „Când scriam eram liber, nu mai vedeam pereții. Te poți elibera cu ușurință din închisoare cu forța imaginației. Iar scriind, am devenit puternic. "

Ahmet Altan a publicat deja un eseu despre viața în închisoare, precum și un alt roman scris după „Madame Hayat”. „Am ieșit cu trei cărți. Eu numesc asta un succes, să ajungi să scrii trei cărți în închisoare”, concluzionează el.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de rfi.fr.