Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prima și ultima zi în care Bojdeuca lui Ion Creangă poate fi vizitată gratuit... încep lucrări de restaurare

bojdeuca1.jpg

Sursa imaginii: 
Muzeul Ion Creangă

Este vorba de ziua de astăzi, 4 ianuarie 2022. Iar intrarea va fi gratuită. Muzeul lui Ion Creangă intră într-un amplu proces de restaurare și va fi închis publicului pe durata lucrărilor. Adică un an și jumătate. Bojdeuca lui Ion Creangă este cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române Iași, anual trecându-i pragul peste 50.000 de vizitatori.

„Hai mînjilor! Voinic tănăr, cal bătrîn, greu se îngăduie la drum” - vă mai amintiți replica din Amintirile din copilărie? Și e doar un exemplu care ne face să rîdem, să ne amintim de iernile în care mergeam la colindat și de zîmbetele aduse de Bădia Creangă.

Valentin Talpalaru este muzeograf la Bojdeuca lui Ion Creangă și spune că „ Bojdeuca este locul din care a plecat către noi mesajul copilăriei. Este firesc să ne întoarcem acolo și să ne recuperăm o copilărie de care ne este din ce în ce mai mult dor. Așa cum era ea curată și nevinovată, cum spunea Ion Creangă.

„Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918. Căsuța cu trei odăi, coperită cu stuh și în ogradă fântână l-a găzduit pe Ion Creangă din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte.

Poveștile și Amintirile din copilărie au fost scrise în căsuța botezată de scriitor bojdeucă.

Foto: Muzeul Ion Creangă

În vara și toamna anului 1876, a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten. Vă mai amintiți nu? „Nu știu alții cum sunt! Dar eu cînd mă gîndesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Humlești, la stâlpul hornului unde lega mama o sfoară cu motocei....”

Marți 4 ianuarie este prima zi și ultima zi în care bojdeuca poate fi vizitată gratis. Pentru că apoi se închide pentru reparații capitale. Muzeograf Valentin Talpalaru explică : “Ne pregătim să facem oleacă de orînduială între lucrurile de acolo. Și coana Tinca și-a sumes poalele și mai face curățenie prin bucătărie, prin camera de curat. Ea de acolo. Din lumea de dincolo. Noi de aici intrăm într-un proiect de restaurare generală pe fonduri europene cînd vom drege ce e de dres. Sunt foarte multe lucuri de reparat. Este cel mai important gest care s-a făcut în ultima vreme pentru un muzeu“.

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe spune că valoarea proiectului este de 1,7 milioane de euro din, care 1,5 reprezintă o finanțare nerambursabilă. Lucrările fac parte dintr-un proiect transfontalier cu raionul Fălești din Republica Moldova. Lucrările vor începe pe 10 ianuarie.

 

Mică istorie zbuciumată a Bojdeucii din Țicău

În peste un secol de existență, Bojdeuca lui Ion Creangă a trecut prin mai multe restaurări și renovări. Prima acțiune a debutat în anul 1915 și s-a încheiat în 1918, când a fost inaugurată ca muzeu.

În anul 1936 a avut loc o nouă restaurare. În urma cutremurului din 10 noiembrie 1940, Bojdeuca a avut mult de suferit, iar în 1942 s-a aprobat material gratuit de la Mănăstirea Neamț pentru refacerea acesteia.

În urma cutremurului din 4 martie 1977, casa a rămas în picioare, dar a suferit multe stricăciuni, astfel că Bojdeuca a ieșit din circuit pentru câțiva ani.

În 1984 au avut loc alte lucrări majore de renovare și consolidare, iar în anul 1985 muzeul a fost redeschis publicului.

S-a construit și un complex cultural-muzeal, inaugurat la 11 iunie 1989, care adăpostește biblioteca, fondul documentar și o sală pentru expoziții temporare. În fața noii clădiri a fost construit un amfiteatru în aer liber, destinat spectacolelor pentru copii.

Astăzi, Bojdeuca lui Ion Creangă este cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române Iași, anual trecându-i pragul peste 50.000 de vizitatori.

Lucrările includ activități de restaurare și securizare a Bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și traseelor pietonale din incintă, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat. Perioada de implementare este de 24 luni.

„Bojdeuca nu poate să arate altfel. Rămâne ca în visul nostrul frumos. La restaurare nu poți schimba un milimetru din varianta originală”, explică muzeograful Valentin Talpalaru.

Bădie Creangă! Ne mai vedem la Bojdeucă peste un an și jumătate.