Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elevii cer Guvernului măsuri pentru pregătirea valului cinci

An scolar lung urmeze.jpg

Anul școlar ar putea fi prelungit
Anul școlar ar putea fi prelungit
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Elevii cer măsuri concrete în școli, pentru pregătirea valului cinci al pandemiei de Covid-19. Consiliul Național al Elevilor solicită între altele testarea copiilor și a profesorilor în interiorul unităților de învățământ, nu acasă, așa cum se întâmplă în prezent cu elevii.

Președintele Consiliul Național al Elevilor, Silviu Morcan, prezintă la RFI principalele cerințe, în perspectiva valului cinci: ”Valul cinci bate la ușă, din păcate și nu putem să ne asumăm să ne ia pe nepregătite, așa cum s-a întâmplat și până acum și de aceea, am solicitat în primul rând crearea unui algoritm de calcul, prin care școlile să poată decide în baza principiului descentralizării scenariul în care să se încadreze. Și aici să fie mai multe criterii după care să se ghideze, în primul și-n primul rând rata de vaccinare atât în rândul profesorilor, cât și în rândul elevilor, adică al populației care se poate vaccina. Vorbim apoi despre incidența infectărilor într-o localitate, dar și alte criterii care pot fi stabilite de către epidemiologi, cum ar fi suprapopularea claselor sau utilizarea transportului în comun de către elevi și profesori”.

El cere testarea elevilor în școli: ”Am solicitat ca testarea să se realizeze în mod obligatoriu, pentru toți elevii și profesorii, de două ori pe săptămână și să existe posibilitatea testării în școală, tocmai ca să avem siguranța că acele teste se administrează corect și că se administrează, de fapt. Sunt situații în care ele sunt distribuite acasă și elevii nu se știe dacă le fac sau nu sau nu le raportează corect”.

 

COVID-19 România | În 24 de ore numărul îmbolnăvirilor s-a dublat. Decesele sunt de 3 ori mai multe

 

Adrian Wiener: Valul cinci va fi o dramă/În PSD există un curent de tip AUR

 

Silviu Morcan vorbește și despre testarea în curtea școlii, în fiecare week-end: ”Vorbim și despre posibilitatea testării în curtea școlii, am zis noi, o modalitate prin care practic, un personal detașat de la DSP-uri să meargă cu predilecție în școlile fără cabinet medical și să testeze cu teste din acelea antigen, la cererea elevilor și profesorilor, în fiecare week-end”.

 
Silviu Morcan, despre măsurile cerute de elevi pentru valul cinci în școli