Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Răzvan Cherecheș: Până la finalul primăverii am putea ajunge la zeci de mii de morți

razvan_chereches_captura_video.jpg

Sursa imaginii: 
Răzvan Cherecheș / facebook

Pentru a doua zi la rând număul cazurilor de covid-19 din România s-a dublat și a ajuns la apoape 4.000. În opinia lui Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai, dublarea are legătură cu restanțele autorităților din perioada sărbătorilor. Ce e clar, spune el, e că suntem pe o accelerare semnificativă a valului. Creșterea de acum e cauzată în principal de tulpina Omicron, avertizează Cherecheș, care estimează că până la finalul primăverii (aprilie, mai) am putea ajunge la zeci de mii de morți. "A fost o mare greșeală faptul că, înainte de perioada sărbătorilor, autoritățile, inclusiv ministrul Rafila, au fost de partea relaxărilor și au relativizat pericolul Omicron", mai declară profesorul Răzvan Cherecheș. 

Aproape 4.000 de cazuri noi de covid-19 în ultimele 24 de ore. Este cel mai mare bilanț de la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut. Deși numărul de teste a fost mai mult decât dublu față de ziua anterioară, rata de pozitivare a continuat să crească și a ajuns la 6.1%. Au fost raportate 47 de decese, la care se adaugă cinci cazuri anterioare dar consemnate astăzi. Dintre cei 52 de pacienți decedați, 40 erau nevaccinați.

Numărul de cazuri noi s-a dublat marți comparativ cu luni, în condițiile în care și cazurile de luni au fost aproape duble față de cele de duminică. L-am întrebat pe Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai, cum explică această accelerare a numărului de infectări:

Dublarea are de-a face cu restanțele din perioada sărbătorilor când DSP-urile și ministerul Sănătății nu au funcționat la capacitate maximă și acum reglează numerele în raportări. Urmează o creștere continuă. Dublare zilnică nu va fi, dar suntem pe o accelerare semnificativă a valului. (...) Până la final de februarie Omicron va înlocui tulpina Delta în populație. Creșterea de acum e cauzată în principal de tulpina Omicron. (...) Valul 5 va fi mai sever și cu impact mult mai mare decât celelalte pentru că fiind mult mai contagios virusul va putea infecta mult mai multă populație. Mă aștept până la finalul primăverii (aprilie, mai) să ajungem la zeci de mii de morți. Secțiile ATI vor fi pline încă de la finele acestei luni. Oamenii vor avea nevoie de servicii de terapie intensivă, dar nu vor fi disponibile. A fost o mare greșeală faptul că, înainte de perioada sărbătorilor, autoritățile, inclusiv ministrul Rafila, au fost de partea relaxărilor și au relativizat pericolul Omicron.