Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Masca, obligatorie și în aer liber. Măștile textile, interzise

foto_masca_coronavirus.jpg

Masca, obligatorie și în aer liber. Măștile textile, interzise. Sursa foto: Pixabay.

Masca de protecție redevine obligatorie în toate spațiile, iar aceasta trebuie să fie doar de tip medical sau FFP2. Sunt interzise măștile textile, nici elevii sau profesorii nu vor mai avea voie să le folosească în clasă. Nu impunem măști scumpe, spune ministrul sănătății Alexandru Rafila.

Masca de protecție  va deveni obligatorie în toate spațiile din momentul în care incidența trece de 1 la mie. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că pragul de 1 la mie va fi atins  în toate localitățile peste câteva zile.

El a precizat că măsura cu obligativitatea măştii de protecţie nu este legată de hotărârea de Guvern, ci devine obligatorie din momentul emiterii ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne.

Comitetul pentru Situații de Urgență a decis miercuri să prelungească starea de alertă și a stabilit restricțiile care vor fi în vigoare în contextul valului 5 al pandemiei.

Noile măsuri urmează să fie aprobate prin hotărâre de guvern si vor intra in vigoarea de la 8 ianuarie.

Noi reguli se aplica si pentru competițiile respectiv activitățile sportive: Meciurile trebuie să se termine până la ora 22.00, gradul de ocupare va depinde de rata de infectare. În zonele cu incidența coronavirus peste 1 la mie numărul spectatorilor nu poate depăși 30% din capacitatea spațiului.

Activitățile recreative și sportive din aer liber pot fi efectuate de cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, dar doar dacă sunt vaccinate contra Covid-19, au trecut prin boală sau un test negativ.

În ce privește sălile de sport sau fitness, acestea pot funcționa la 50% din capacitate dacă rata de infectare din localitate este sub 1 la mie, sau la 30% din capacitate dacă incidența este peste 1 la mie.

De precizat că rata de infectare din București a ajuns miercuri la 1 la mie după o săptămână de creșteri.