Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suedia: O mamă și-a dus personal copilul în Siria pentru a fi recrutat de Statul islamic

siria.png

Tabăra al-Hol, din nord estul Siriei, care adăpostește combatanți ai Statului Islamic, 3 martie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Se întâmplă pentru prima dată în Suedia: o femeie va fi judecată pentru că a permis și chiar a încurajat recrutarea fiului său de către grupul terorist Statul Islamic (SI). Copilul avea atunci 12 ani și a murit 5 ani mai târziu, în timp ce se afla în Siria, împreună cu mama sa. Revenită în Suedia în decembrie 2020, femeia în vârstă de 49 de ani va fi judecată pentru crime de război și încălcărea dreptului internațional, transmite rfi.fr.

În 2013, acuzata, soțul și cei cinci copii ai lor, s-au stabilit în Siria, pe teritoriul controlat de Statul Islamic.

Potrivit presei suedeze, soțul ei a fost ucis în acel an, iar trei dintre copiii lor și-au pierdut viața în împrejurări necunoscute încă.

Femeia, al cărei nume nu este dezvăluit, este în acest moment sub urmărire penală, pentru faptul că a permis și a încurajat înrolarea fiului său, de numai 12 ani.

Potrivit unui comunicat al Parchetului din Suedia, „copilul a fost educat și instruit să ia parte la ostilități, a fost echipat cu armament militar și a fost folosit în luptă și în scopuri de propagandă.”

Pentru justiția suedeză, aceste acte sunt reprezintă crime de război și încălcarea dreptului internațional.

Potrivit autorităților suedeze, 300 de persoane au părăsit țara din 2012 pentru a se alătura grupului terorist. Jumătate dintre aceștia s-au întors acum în Suedia.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de rfi.fr