Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce România nu a impus certificatul verde? Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași: Se capitalizează electorat care crede în teoria conspirației

radu_crisan.jpg

Sursa imaginii: 
Sursa foto: arhiva personală Radu Crișan

Este singura explicație pe care o găsește managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași la bâlbâielile politicienilor care nu au impus certificatul verde. Aflat de aproape doi ani în prima linie a pandemiei de Covid19, medicul Radu Crișan Dabija spune că el și colegii lui intră în valul cinci frustrați de atâta moarte și revoltați de teoriile conspirației care continuă să câștige adepți.

„Certificatul verde este un document adoptat și de țările europene. În mod greșit, interpretat ca un instrument de discriminare. Este un instrument de a arăta că populația aderă la strategia epidemiologică a statului român. Mergi la vamă și ți se pune o ștampilă pe pașaport, asta nu înseamnă că ceilalți sunt discriminați pentru că nu au aceeași ștampilă pe pașaport. Este un act pur medical. Când mergi la doctor primești o scrisoare medicală. Acest certificat verde este ca o scrisoare medicală care atestă că acel pacient a făcut fie un test, fie a trecut prin boală sau a fost vaccinat.Se poate încerca limitarea transmiterii virusului în comunități”, spune managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași, medicul Radu Crișan Dabija.

Vă aflați de la începutul pandemiei în prima linie. De ce credeți că politicienii din România se tem să introducă obligativitatea certificatului verde?

Necesitatea unui asemenea certificat verde este. Nici campaniile de vaccinare și nici cele de testare nu au avut un succes foarte mare la noi. Populația de la noi nu înțelege de ce se fac lucrurile astea. Mai degrabă cred niște oportuniști care exploatează această neînțelegere. O neînțelegere care vine din foarte multe puncte slabe ale poporului nostru și mă refer în special la lipsa educației sanitare, civice. Noi, ca țară, avem această șansă să ne vindecăm. Nu mă refer la Covid 19 aici. Să înțelegem că dacă la început ni se păreau hilare, absurde, banale toate aceste lucruri, acum, pentru o anumită categorie de cetățeni, devin enervante.

Nu poți să crezi în continuare că absolut tot ceea ce se întâmplă în pandemie are în spate un interes financiar. Am citit acum pe o rețea de socializare despre masca FPP2, «ce afacere o mai avea unul». Noi așa suntem învățați. Am pierdut în anii de comunism esența educației. Iar certificatul verde, așa cum este el pus în scenă de către politicienii din România, indiferent cum l-ai numi. Atâta vreme cât ai o parte a populației care crede că de fapt este un mare interese ca să nu știu ce... Și sunt manifestări de stradă în acest sens. Logica nu mai poate fi aplicată pentru că nu mai există. Noi am pierdut respectul. Respectul față de profesori, pentru autoritate, pentru lege.

Ați căutat deseori disperat un pat cu oxigen pentru pacienții grav bolnavi. Cum vă simțiți ca medic în valul 5, știind că avem vaccinuri, certificat verde dar nu le folosim?

Cum să ne putem simți altfel decât cu o evidentă frustrare a profesionistului care se află în acea postură, încă o dată, de a observa cum absolut toate metodele pe care știe că trebuie să le aplice nu sunt aplicate de populație. Pentru că populația se aliază cu același virus care-i omoară într-un final. Cum pot să-mi moderez discursul către o societate care, pusă în fața pericolului de moarte, mai degrabă ar numi criminali doctorii și ar considera că ăia fac ceva ca să-i omoare decât să vadă ceea ce este evident în fața lor?

Ați văzut oameni murind!

Da! Am văzut oameni murind. Și eu, și colegii mei suntem pur și simplu tracasați de atâta moarte câtă am văzut în acești doi ani.Unii dintre ei nici în ultima clipă nu au înțeles ce li se întâmplă. Mare majoritate însă în momentul morții înțeleg. Dar este prea târziu. Știți ce este și mai îngrozitor? Faptul că am asistat și vedem în fiecare zi cum există un gest de antiromânism fantastic. Există persoane, care cu bună știință că fac rău, ca și cum ar crede, că virusul nu există, că vaccinul nu există, că ne controlează cu certificatul verde, că e o gripă banală...

Oamenii și-au pierdut încrederea în autorități, pentru că început să creadă tot felul de prostii.Să-ți distrugi sistemul medical făcând medicii criminali și automat lăsând oamenii acasă.. Spunându-le că mai degrabă stați acasă decât să vă duceți la spital, că în spital vă omoară ăia, vă dau nu știu ce...De ce statul român nu sesizează aceste gesturi?Să conduci poporul, să nu-i explici și să-l lași să creadă aceste tâmpenii.

Și care e răspunsul?

Cât mai pot eu să explic? Vă dau exemplul taximetristului care m-a dus aseară acasă. Nu dorea să-și pună masca, explicându-mi mie că știe mai bine. Era inginer mecanic, din câte am înțeles. Că masca nu oprește virusurile, astea sunt afaceri, interese, mai lăsați-mă cu Covidul, că ce Doamne că nu s-a mai îmbolnăvit lumea de gripă, că atâta timp cât vor fi bani ține pandemia, că ăștia în spital îi omoară...Ce argumente să am eu? Am acumulat atâta frustrare... De ce avem nevoie de o explicație din aceasta - extrem de complicată și improbabilă - ca să vedem fix ce e în fața noastră? Ca să capitalizăm electorat care nu are suficiente cunoștințe și care mai degrabă ar crede această teorie a conspirației. Atât de cinici? Sper că nu!