Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crește numărul cazurilor noi de coronavirus în R.Moldova. Între timp, rata de vaccinare stagnează

photo_44-1024x682.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Sănătății al R.Moldova

În R.Moldova crește numărul cazurilor noi de coronavirus. Doar, joi, au fost confirmate 702 cazuri, dintre care 129 în regiunea transnistreană. Au fost efectuate 9.735 de teste. Din numărul total de cazuri, 27 sunt în rândul lucrătorilor medicali, cei mai afectați fiind asistenții medicali, după care personalul auxiliar și medicii. În total, în spitale sunt internate 783 de persoane confirmate cu Covid, dintre care 127 în stare extrem de gravă și 12 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată. Între timp, rata de vaccinare stagnează.

Deși în R.Moldova sunt suficiente doze, cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze. Săptămâna trecută au fost vaccinate peste 25.000 de persoane, cu aproape 30 la sută mai puțin față de acum două săptămâni și cu 20 la sută comparativ cu luna precedentă. Până la începutul lunii ianuarie, în jur de 72 de mii de persoane și-au administrat doza booster. Acoperirea națională cu o doză constituie 30 la sută, iar cu schemă completă, aproape 29 la sută, în total fiind administrate în jur de 1,7 mln doze. Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă se înregistrează în mun. Chișinău, în jur de 45 la sută, Soroca, din nordul țării, 31 la sută, iar cea mai redusă acoperire vaccinală se atestă în UTA Găgăuzia 18 la sută, Sîngerei și Leova – 19 la sută.

Să spunem că, peste 4730 de minori din R. Moldova și-au administrat prima doză de vaccin împotriva COVID-19, iar 3600 au fost vaccinați cu schema completă. 

Coordonatoarea Programului Național de Imunizări, Ninel Revenco, afirmă că ”adolescenții cu afecțiuni preexistente riscă să dezvolte forme severe de COVID-19, de aceea este recomandat să se vaccineze”. ”Imunizarea acestei categorii de populație, care a început pe 18 noiembrie, se realizează doar la solicitarea părintelui, tutorelui sau a reprezentantului legal, în baza unui acord. Ca și după administrarea oricărui alt produs farmaceutic, după administrarea vaccinului împotriva COVID-19, minorii pot avea unele efecte adverse, care reprezintă un semn că organismul își formează imunitate – produce acei anticorpi necesari în lupta cu virusul”, continuă Ninel Revenco.

”Efectele adverse pot fi divizate în două grupuri: locale și generale. Cele locale se referă la reacțiile care apar în locul injectării și pot fi durere, roșeață și/sau edem. Din categoria celor generale s-au remarcat oboseala, durerile de cap, durerile musculare, febra, frisoanele, greața. Aceste reacții pot afecta temporar activitatea zilnică a minorului și, de obicei, dispar în câteva zile. Unii copii pot să nu manifeste niciun eveniment advers asociat vaccinării”, mai spune coordonatoarea Programului Național de Imunizări.

Trebuie spus că, Republica Moldova a recepționat, în total, 2.708.040 doze de vaccin împotriva COVID-19, cele mai multe fiind donate de România. Medicii reamintesc că vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia.

Ultimul lot de doze de vaccin a fost recepționat, miercuri, de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. 14.400 de doze vaccin Vaxzevria, produs de compania AstraZeneca au fost donate prin intermediul platformei COVAX și vor fi distribuite proporțional în toate centrele de vaccinare din Republica Moldova.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în aceste zile se atestă o creștere a numărului de cazuri de Covid, după o scădere înregistrată. Săptămâna trecută au fost confirmate peste 2000 de cazuri de coronavirus, dintre care în jur de 700 în regiunea transnistreană. Incidența a constituit 56 cazuri la 100 mii populație înregistrând o scădere de aproape 10 la sută față de cealaltă săptămână și de cca 45 la sută comparativ cu luna trecută. Totodată, medicii susțin că numărul cazurilor de infectare în rândul copiilor a scăzut, de la 249 în săptămâna 51 la 154 în săptămâna 52.    

Bilanțul total în R.Moldova a ajuns la aproape 379.000 de cazuri de Covid-19 și 10.340 decese, de la debutul pandemiei. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre creșterea numărului cazurilor de Covid-19 și campania de vaccinare care stagnează în R.Moldova