Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alro Slatina, aproape de închiderea parțială. "Facturile de energie sunt imense"

alro1.jpg

Sursa imaginii: 
Loredana Chimoiu

Alro Slatina riscă să se închidă din cauza prețului la energie, iar salariații spun că au ajuns la disperare întrucât nimeni nu le mai poate garanta în acest moment locul de muncă.Sute de angajaţi ai uzinei producătoare de aluminiu ALRO Slatina au protestat joi în faţa Prefecturii Olt. Angajații cer guvernanților să intervină pentru ca uzina să poată fi salvată. În timp ce sindicaliștii îl acuză pe ministrul Virgul Popescu de nepăsare, acesta susține pe pagina sa de socializare că va sprijini uzina de la Slatina.

Angajații Alro s-au strâns joi după amiaza în fața Prefecturii Olt, au huiduit, au scandat lozinci antiguvernamentale, iar liderii lor sindicali au vorbit despre mafia energiei, hoție și nepăsarea autorităților.

Conducerea uzinei confirmă și ea că situația este critică. Deja au fost oprite 90 de cuve din cele 600 existente. Marian Cilianu, directorul operaţional Alro, a declarat că de săptămâna viitoare, dacă uzina nu va reuși să cumpere energie la un preț rezonabil,  va începe procesul de închidere a 60 la sută din producția de electroliză.

"În momentul de față am intrat pe ultima sută de metri. Dacă nu reușim să cumpărăm energie până marțea viitoare, începe procesul de închidere a 60% din producția de electroliză, implicit ne calibrăm toată producția de la Alum Tulcea, de la producția de la Anost pentru cele 40 la sută rămase.

Până acum aduceam bauxită din Sierra Leone, de la mina noastră de acolo, materia primă din care se face alumina. Erau circa 1,2 milione de tone, pe care le tranzitam prin portul Constanța, apoi pe barjă din Constanța, până la Tulcea.  Se produceau circa 500.000 de tone de alumină, din care 450 erau transportate la Slatina si de aici, circa 200.000 de tone de aluminiu era dat la utilizatorii din țară, Europa și nu numai. 

Acum producția nu va mai fi 200.000 de tone de aluminiu electrolitic, va fi de 80.000 de tone și, automat, ce se va tranzita de la Tulcea la Slatina va fi în jur de 160.000 de tone de alumină, iar prin Portul Constanța nu vor mai tranzita atâtea  milioane de tone de bauxită, va tranzita numai in jur de 500 - 600.000 de tone de bauxită", a declarat Marian Cilianu, director operațional Alro Slatina.

Cilianu spune că uzina a încercat să cumpere energie la un preț cât de cât convenabil, a participat până acum la 80 de licitații, însă doar două au fost câștigate. În acest moment, spune conducerea Alro, nu poți cumpăra de pe piață o cantitate mare de energie, iar prețurile sunt prohibitive.  "Discutam de 1500 - 1900 de lei pe megawat. Industria nu poate să funcționeze la nivelul ăsta de preț. Sumele pe care ar trebui să le plătim la facturile de energie sunt imense. În momentul de față 55% din costul de producție la Alro Slatina este dat de energie", a precizat Marian Cilianu.

Ce înseamnă, însă, închiderea unei hale la uzina de aluminiu? Explicațiile vin de la sindicaliști, care spun că patronatul are în vedere să închidă trei din cele 5 hale de electroliză de la Slatina. Procesul este considerat ireversibil, costul redeschiderii unei singure hale fiind deosebit de costisitor. "100.000 de euro trebuie scoși din buzunar dacă ai închis o hală și vrei să o redeschizi", a declarat Constantin Popescu, liderul Sindicatului Aluministul.

Oprirea a 60 la sută din capacitate ar însemna distrugerea unuia dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa. Producția de aluminiu electrolitic ar scădea de la 200.000 de tone la 80.000 de tone, iar măsura ar duce, bineînțeles, la disponibilizări masive. Din cei 3000 de angajați de la Alro Slatina, jumătate și-ar pierde locul de muncă.

Și nu sunt vizați doar angajații Alro. Mii de români care lucrează la societățile comerciale ce colaborează cu uzina de aluminiu și depind de activitatea acesteia pot ajunge în aceeași situație disperată.

 

Ministrul Virgil Popescu promite sprijin

După protestul angajaților de la Alro, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a postat pe pagina sa de socializare, un mesaj încurajator. "Alro Slatina va avea parte de sprijinul meu! Am avut o întâlnire cu liderii sindicatului Liber Alro, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului și Sindicatul Alroproduct pentru a le transmite că îi voi sprijini să reia producția. Totodată, alături de colegii din Guvern la sfârșitul anului am modificat cadrul legislativ cu privire la posibilitatea incheierii contractele Bilaterală bursiere și extrabursiere. Mai mult chiar, companiile producătoare de stat au obligația ca minim 40% din producție să o vândă în afara piețelor PZU, ID și echilibrare astfel încât va fi energie disponibilă pentru consumatorii industriali. În plus, vom asigura o predictibilitate a prețului pe termen lung. Nu lăsăm pe nimeni în urmă", a scris ministrul Popescu pe pagina sa de Facebook.

Mesajul lui Virgil Popescu nu pare să-i fi convins, însă,  pe sindicaliștii de la Alro. Aceștia au  declarat la încheierea protestului din fața Prefecturii Olt că "vor fapte, nu vorbe" și, de aceea, salariatii din industria aluminiului intenționează să  organizeze săptămâna viitoare un miting de amploare în capitală.

Conducerea uzinei spune că nu va face disponibilizări în perioada imediat următoare, însă in funcție de energia pe care o va putea găsi, acest lucru se poate întâmpla. Săptămâna viitoare, marți, vor începe operațiunile de oprire în caz că nu se va reuși cumpărarea energiei necesare funcționarii halelor.