Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Excesul de antivirale ar putea avea aceleași efecte ca excesul de antibiotice (medic)

arbidol.png

Sursa imaginii: 
youtube.com

Medicul de familie Dana Popescu, secretar Societatea Națională de Medicina Familiei, declară, într-un interviu pentru RFI, că doctorii au emoții în procedura de tratament cu antivirale la domiciliu pentru că s-ar putea ajunge la același fenomen ca în cazul excesului de antibiotice. 

Cît privește implicarea medicilor de familie în testarea Covid 19, medicul spune că doctorii au făcut asta pînă acum și neplătiți:

Doctorul Dana Popescu: Medicii de familie, lucru care poate fi confirmat de pacienții noștri, au testat și până acum. Deși nu au existat decontări pe aceste servicii. S-a testat contra cost, s-a testat gratuit achitându-se doar voaloarea testului. Am făcut teste rapide și până acum. Sunt zone rurale unde comunitățile au achiziționat teste și testarea s-a făcut gratuit în cabinetele medicilor de familie.

În acest moment, avem această ordonanță care reglementează testarea în contract cu statul român în cabinetele medicilor de familie. Medicii vor face contract cu Casele de Asigurări nu cu Direcțiile de Sănătate Publică. Din păcate, nu sunt publicate normele. Se așteaptă undeva după data de 10 ianuarie apariția normelor. Sunt convinsă că mulți dintre colegii noștri vor accepta să testeze în cabinetele lor.

Ce tratament aplicați? Și aici au fost bîlbâieli. Oamenii s-au tratat sau se tratează încă cu Arbidol.

Doctorul Dana Popescu: Arbidol a existat în protocolul vechi de tratament publicat în Monitorul Oficial. În acest moment avem un alt protocol, publicat la sfîrșitul anului. Este foarte clar sistematizat cu schemele de tratament în măsura în care acestea sunt validate inclusiv cu tratamentul antiviral.

Noi avem emoții în ceea ce privește aplicarea tratamentului antiviral la domiciliu. Ce înseamnă că avem emoții? Sperăm să nu se întâmple cu tratamentul antiviral ceea ce se întîmplă, din păcate, în România cu tratamentul antibacterial, cu antibioticele.

Să nu fie un exces de consum al antiviralelor. Ordinul invocat are stipulat destul de clar care sunt pacienții care beneficiază de tratatament antiviral în ambulator. Cu alte cuvinte nu ar trebui să facem presiuni asupra medicilor, noi în calitate de pacienți, ca să obținem tratament antiviral. De ce?

Tratamentul antiviral este util într-o anumită măsură dacă este adminitrat imediat după debutul bolii. La anumite categorii de pacienți și-a demonstrat eficiența. Ca orice substanță sintetică, fiecare dintre medicamentele antivirale are și efecte secundare. Trebuie să înțelegem că medicul este cel care cântărește cel mai bine dacă tratamentul antiviral este bun, potrivit pentru un anumit pacient sau nu. Nu trebuie luat doar pentru că am auzit noi la televizor că trebuie să existe tratament antiviral în farmacii.

Vor exista pacienți care consideră că singura soluție este tratamentul antiviral. Noi în continuare promovăm vaccinarea. Toate tratamentele antivirale au și efecte teratogene , efecte secundare și trebuie să fie clar acest aspect. Sunt contraindicate la femei insărcinate, pot duce la afectare renală, hepatică.

 

Tratamentul antiviral poate fi procurat din farmacii?

Doctorul Dana Popescu: Teoretic, da. Aceasta este perspectiva. În momentul în care noi facem din antivirale ce facem din antibiotice vor apărea tot felul de rezistențe, de probleme. Lumea care le ia fără acordul unui medic nu recunoaște. Pacientul dacă ajunge în spital nu recunoaște că este în tratament antiviral. Ne temen de vaccinuri dar nu ne temem de antivirale noi.

Care este perspectiva dumneavoastră?

Doctorul Dana Popescu: Trebuie să facem apel și la conaționalii noștri. În acest punct. Cei din afara granițelor care vin la familiile lor. Cei care văd altceva decât văd cei în vîrstă rămași acasă. Populația trebuie îndemnată să discute cu personalul medical. Ceea ce se întîmplă în presă, pe anumite canale, este aproape inacceptabil. Uneori stăm și ne gîndim dacă persoanele care au acceptat o asemenea campanie antivaccinare pot dormi bine? Nu se gîndesc că s-ar putea să existe un anumit numar de pacienți care ar fi fost în viață dacă ar fi fost vaccinați?