Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polițiștii, supărați că sunt puși să verifice ce tip de mască poartă oamenii pe stradă

politisti_masca_oameni_strada.jpeg

Noile norme privind măștile textile provoacă nemulțumirea polițiștilor (Sursa foto: site sindicat EUROPOL)
Noile norme privind măștile textile provoacă nemulțumirea polițiștilor (Sursa foto: site sindicat EUROPOL)

Polițiștii se plâng că nu știu cum să pună în aplicare legea privind purtarea măștii sanitare sau FFP2 pe stradă. Sindicatul EUROPOL le recomandă agenților de teren ”să refuze să aplice prevederi lipsite de claritate și de logică”.

Potrivit noilor norme, populația nu mai are voie să poarte măști textile, ci doar sanitare sau FFP2.

Liderul sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica, spune la RFI că pentru polițiști e greu să facă diferența între tipurile de măști: ”Nu putem să înțelegem dacă va fi o interacțiune între cetățean și polițist, dacă polițistul va trebui să-i ceară cetățeanului să-și dea masca jos, să se uite la niște însemne, să verifice ce tipuri de măști sunt purtate și așa mai departe. Deci din punctul nostru de vedere, nu numai că este inoportună, dar va duce la conflicte între cetățeni și forțele de ordine”.

 

Masca, obligatorie și în aer liber. Măștile textile, interzise

 

Întrebat dacă nu e periculos ceea ce fac liderii sindicali, în condițiile în care ar putea fi acuzați că îi incită pe polițiști să nu aplice legea, Cosmin Andreica a răspuns: ”Sub nici o formă nu i-am incitat să nu aplice legea. I-am întrebat dacă au cunoștințele necesare să aplice această prevedere. Toți au răspuns în unanimitate că nu au și că nu vor putea face diferența și nici nu știu cum să se realizeze propriu-zis această activitate de verificare a măștii, la ce elemente să se uite, care sunt elementele de conformitate”.

 
Cosmin Andreica, despre controalele privind purtarea măștilor textile sau sanitare