Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Animalele au un nou statut juridic în Spania

animale.png

Sursa imaginii: 
© Thanassis Stavrakis/AP via rfi.fr

Un animal, și mai ales un animal de companie, este considerat o ființă care are sentimente, sensibilitate și se bucură de anumite drepturi, potrivit noii legi care modifică statutul juridic al animalelor, intrată recent în vigoare în Spania, scrie rfi.fr.

Legea adoptată în decembrie anul trecut de deputați, cu o largă majoritate, presupune modificarea a trei norme juridice importante: Codul civil, Legea privind ipoteca și Legea privind procesele civile. Potrivit modificărilor normative, un câine, de exemplu, va juca un rol important în cazul unui divorț. Un judecător va trebui să decidă în privința custodiei, exact ca în cazul unui copil.

Dacă se dovedește că unul dintre cei doi soți a abuzat animalul, inculpatul va fi separat de animal pentru totdeauna, la fel ca în cazul unui soț abuziv față de soția sa sau față de copil. Dacă e vorba de divorț, judecătorul va decide cine va plăti pentru îngrijirea animalului. Iar toate acestea, pentru că puterea legislativă din Spania este acum preocupată de „bunăstarea animalelor”, acesta fiind termenul folosit.

Ministrul Drepturilor Sociale, Ione Belarra, spune că guvernul său a deobiectivat animalul de companie, o ființă care a devenit din ce în ce mai importantă în viața spaniolilor.

Guvernul nu se va opri aici și va pregăti o propunere de lege care va interzice exploatarea animalelor la circ, vânzarea animalelor de companie în magazine si va declara sacrificarea animalelor, cu exceptia cazurilor de forță majoră, ca fiind în afara legii. De asemenea, se dorește pedepsirea abandonul animalelor de companie, într-o țară în care între 150 000 și 300 000 de animale sunt lăsate în fiecare an în voia sorții.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de rfi.fr