Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încă o lovitură pentru Evergrande: va trebui să demoleze parțial un complex rezidențial faraonic

china.png

Imobile din complexul rezidențial „Ocean Flower Island”, regiunea Hainan, China
Sursa imaginii: 
AP via France24

Autoritățile chineze din regiunea Hainan au cerut gigantului imobiliar Evergrande să distrugă o parte a unuia din proiectele sale faraonice: complexul rezidențial „Ocean Flower Island”, construit pe mai multe insule artificiale, în zona orașului Danzhou relatează France24.

Evergrande, care are deja enorme probleme financiare, are zece zile la dispoziție ca să dărâme 39 de clădiri, echivalentul unei supafețe de aproximativ 435.000 m², de pe cea mai mare insulă artificială din lume. Compania a anunțat că va acționa „în conformitate cu ordinul de demolare din partea autorităților locale din Hainan (regiunea de sud a Chinei)”.

Oficial, construcția acestor clădiri a fost făcută cu încălcarea regulilor locale de mediu și se spune că ar reprezenta o amenințare pentru recifele de corali din regiune.

Trei insule artificiale pe 800 de hectare

Așadar încă o lovitură pentru grupul aflat în insolvență, care din septembrie 2021 încearcă să găsească modalități de a rambursa datoriile de 300 de miliarde de dolari pe care le-a acumulat. Cotația acțiunilor Evergrande a fost chiar suspendată temporar pentru a împiedica anunțul ordinului de demolare să scadă și mai mult valoarea companiei, care a scăzut deja cu peste 80% în ultimul an.

Întorsătura nu doar că a stârnit îngrijorare pentru viitorul dezvoltatorului, dar afectează direct și una dintre bijuteriile imperiului său imobiliar: controversatul proiect „Ocean Flower Island”.

Este vorba despre  un set de trei insule artificiale în formă de flori care ar trebui să se întindă pe 800 de hectare, fiind de 1,5 ori mai mari decât faimoasele Insule Palmier din Dubai. În multe privințe, acest proiect, care include un complex turistic, o zonă culturală și cartiere rezidențiale imense, amintește mai mult decât orice alt proiect anii de glorie ai Evergrande.

Evoluția proiectului „Flower Ocean Island”

Vedere din satelit asupra complexului, mai 2020. Foto: NASA via France24

Ordinul de demolare ar viza doar o parte din complex, după cum subliniază compania. Dar simplul fapt că autoritățile din Danzhou, orașul de care depinde „Ocean Flower Island”, au luat această decizie, este o „publicitate foarte proastă, care va eroda și mai mult încrederea pe care investitorii ar mai putea-o avea” în Evergrande, conform declarației analistului financiar Kenny Ng, pentru Bloomberg.

Chiar dacă încă de la început, din 2012, proiectul „Ocean Flower Island” a fost suspectat că nu ținea cont de reglementările privind protecția mediului, iar dezvoltatorii săi au fost acuzați corupție, mai ales în legătură cu modul de obținere a autorizațiilor de construire, acesta s-a putut dezvolta pe parcursul a aproape 10 ani. Și asta pentru că Guvernul plănuiește să transforme provincia Hainan, adesea prezentată drept „Hawaiiul chinezesc”, într-o capitală internațională a turismului.

Lux, distracție și controverse în serie

Dezvoltatorii promiseseră că vor investi 22,2 miliarde de euro pentru a transforma peisajul maritim de lângă Danzhou într-un complex care cuprinde două insule artificiale rezervate locuințelor și o a treia insulă, imensă, dedicată în întregime divertismentului și turismului.

Când s-a turnat fundația pentru proiect, în 2015, complexul trebuia să includă hoteluri de lux, un centru comercial gigant în stil american, un parc acvatic, un parc de distracții ca în basme, un salon de nunți, o grădină botanică și un centru de conferințe, dar și mai multe muzee și galerii de artă. Se prevedea un termen de finalizare de 5 ani.

Între timp, guvernul local din Hainan a amendat dezvoltatorii cu aproape 30 de milioane de euro pentru încălcarea regulilor de alocare a autorizațiilor de construcție. Autoritățile chineze de mediu, la rândul lor, au dorit să oprească proiectul, deoarece risca să deterioreze ecosistemele marine. Dar primarul din Danzhou a ignorat acest sfat. Trei ani mai târziu, a fost arestat și condamnat la închisoare pe viață pentru corupție în mai multe dosare.

Complexul turistic a ajuns, în 2021, pe primul loc în top 10 al „celor mai detestate proiecte imobiliare din China”, conform Washington Post. Pe de altă parte, a atras peste cinci milioane de vizitatori. Un succes pe care Evergrande se va strădui să-l confirme în 2022.

Pentru companie, acesta nu este doar un eșec în privința ambițiilor sale din domeniul turismului. Acum, compania nu mai poate vinde proprietățile care ar fi putut-o ajuta să își acopere datoriile. Decizia va avea un impact global asupra valorii întregului proiect, subliniază Wall Street Journal, din moment ce ordinul semnalează că autoritățile locale au decis să acorde prioritate conservării ecosistemului.

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.