Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unde se duc tulpinile Covid când se duc?

omicron.png

Sursa imaginii: 
Dado Ruvic / Reuters via rfi.fr

Tulpina Omicron a coronavirusului câștigă teren în fața variantei Delta, iar cazurile noi din România sunt din ce în ce mai mult provocate de noua tulpină. Specialiștii explică faptul că asistăm la un proces biologic perfect explicabil din punct de vedere științific, prin care locul unei tulpini este luat de o alta care prezintă mai multe mutații. Scepticismul celor care se îndoiesc de aceste evoluții este bazat doar pe necunoaștere și fake news, explică la RFI Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog, președinte al Societății Române de Epidemiologie. Ea spune, în același timp, că varianta Omicron are șanse să însemne în final sfârșitul pandemiei grație caracteristicilor acestei noi tulpini.

Doina Azoicăi: De fiecare dată când se produce o mutație în mod natural ca urmare a circulației tulpinii într-o masă mare de populație, tulpina care prezintă variațiile mai numeroase devine o tulpină dominantă. Așa se explică că de la tulpina delta, cu un număr de mutații, am ajuns la tulpina omicron, despre care știm că are 37 de mutații la nivelul proteinei spike, care a înlocuit ca și circulație tulpina delta.

Reporter: Cum se explică faptul că tulpinile dominante din trecut, alpha, delta, dispar sau scad în foarte mare măsură în prezent, iar locul lor este luat de noua tulpină omicron în momentul de față?

DA: Este un mecanism natural. Este un mecanism biologic prin care o variantă care este mai puternică vis-a-vis de modificările pe care le-a produs să domine față de riscul de îmbolnăvire cu varianta care a circulat mai mult timp și care este înlocuită de această variantă nouă. Este un mecanism natural, biologic, care se întâmplă nu numai la virusul SarsCov2, ci și la alte virusuri ARN.

Rep: Este unul din fake news-urile care circulă în prezent. Sunt oameni care nu vor să creadă, care spun că nu e posibil ca, spre exemplu tulpina delta să dispară pur și simplu și să fie înlocuită de o altă, omicron în cazul de față. Sunt perfect explicabile din punct de vedere științific aceste transformări?

DA: Absolut și nu este întâlnit doar în cazul virusului SarCov2. Chiar și la virusul gripal avem aceste fenomene. Atunci când se produce nu o mutație majoră, ci mutații din acestea chiar limitate, tulpina care a suferit mai multe mutații este tulpina care devine dominantă și reușește să infecteze un număr mai mare de persoane. De obicei nu se întâmplă să dispară complet. Vedeți în cazul nostru, în România există o circulație concomitentă a tulpinii delta cu tulpina omicron până când populația potențială care a trecut prin tulpina delta s-a epuizat. Dar această populație devină susceptibilă pentru a face infecția cu tulpina omicron.

Rep: În aceste condiții, vaccinarea rămâne o soluție foarte importantă în combaterea pandemiei?

DA: Absolut. Subliniez că aceasta a fost și ținta în obținerea acestor vaccinuri, ca aceste vaccinuri să realizeze o protecție, nu neapărat să împiedece în mod absolut riscul de infecție, ci să împiedice infecțiile care să evolueze din punct de vedere clinic în formă gravă sau severă.

Rep: Vaccinul este în continuare pretabil, chiar dacă nu în aceeași măsură și la această variantă nouă omicron?

DA: Sigur. Față de tulpina pentru care a fost obținut preparatul vaccinal, categoric răspunsul imun are o eficiență mai redusă, dar este satisfăcătoare pentru a împiedica evoluția spre o formă clinică severă.

Rep: Aveam această succesiune a tulpinilor de covid 19 care tot apar. Cât se poate estima că va mai dura această succesiune? Ne putem aștepta la un final în viitorul relativ apropiat, mai ales dacă avem în vedere că tulpina omicron, cu toate că este mai transmisibilă, ca afecțiune este mai puțin severă?

DA: Asta este o previziune optimistă. Mi-ar plăcea să fie adevărată. Această tulpină fiind mult mai contagioasă, populația imunizată prin vaccinare este posibil ca această imunizare sau chiar prin trecere prin boală cu tulpina omicron într-o formă ușoară e posibil să ducă la epuizarea capacității virusului de a mai găsi organisme susceptibile și să forțeze producerea acestor mutații și în viitorul apropiat să se treacă de la forma pandemică cu răspândire foarte largă la o formă endemică, o reducere treptată a numărului de cazuri. 

Ascultă:

 
Doina Azoicăi, președinte al Societății Române de Epidemiologie, despre tulpinile Covid