Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce și vaccinații vor fi carantinați dacă intră în contact cu cineva bolnav de covid

bilant_covid_dublat_zi.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Perioada de carantină pentru cei care vin din zonele roșii și pentru contacții persoanelor confirmate va fi de 10 zile în cazul persoanelor nevaccinate, nu 14 cum era până acum. "Dacă vii dintr-o ţară roşie şi eşti vaccinat sau trecut prin boală, nu eşti carantinat", spune șeful DSU Raed Arafat. Dar, vaccinat fiind, dacă ești contact direct al unei persoane bolnave de covid vei sta în carantină 5 zile. Contactul direct presupune minimum 15 minute, la o distanţă mai mică de doi metri şi fără mască.

Persoanele vaccinate care au intrat în contact direct cu cineva bolnav de covid vor trebui, de acum înainte, să stea în carantină vreme de 5 zile. Cei nevaccinați vor fi carantinați o perioadă dublă de timp, adică 10 zile. Aceeași perioadă o vor petrece în izolare și la revenirea dintr-o zonă roșie.
Pe de altă parte, autoritățile au redus perioada de izolare pentru persoanele vaccinate confirmate pozitiv la doar 7 zile, dacă au forme ușoare sau medii de boală. Cei nevaccinați anti-covid vor sta în izolare vreme de 10 zile. Pentru ieșirea din carantină sau izolare nu este nevoie de test covid.

Până acum, românii vaccinați nu stăteau în carantină dacă erau contacți ai unor persoane infectate cu coronavirus. De ce s-a schimbat această regulă explică Ioana Stăncel, expert în sănătate publică:


Noua tulpină Omicron are o transmitere mult mai mare decât tulpina originală sau decât tulpina Delta. De aceea este necesar ca persoanele care au fost contact direct sau care vin din state care sunt definite ca fiind roșii să fie introduse în carantină pentru că aceste persoane pot să dobândească boala și dacă au fost vaccinate și dacă au trecut anterior prin boală în ultimele 180 de zile. Noua tulpină Omicron poate să infecteze și aceste persoane și este necesară carantina pentru a vedea dacă această nouă tulpină se dezvoltă la persoanele contact.