
Social
Republica Centrafricană: agricultori în mijlocul conflictelor armate
arahide.png

Marissa, plină de praf și cu ochii obosiți de la repetarea neîncetată a acelorași mișcări, umple saci cu arahide în Paoua, un oraș situat la 500 km nord-vest de capitala Bangui.
La fel ca majoritatea locuitorilor, tânăra femeie supraviețuiește doar din cultivarea arahidelor, dar atacurile regulate ale grupurilor armate - în special din partea 3R (Reîntoarcere, revendicare, reabilitare), una dintre cele mai puternice – împiedică exportul mărfii.
"Există prea multe amenințări și furturi", se plânge Célestine Inforo, în vârstă de 33 de ani. "A trebuit să vindem rapid și la prețuri mici".
În fața hangarului, fiecare sac este cântărit. Greutatea lor variază între 35 și 45 kg. În oraș, sacii se vând cu aproape 10 000 de franci CFA (aproximativ 15 de euro) departe de prețurile practicate în Bangui.
"În capitală, prețurile variază între 20 000 și 30 000 franci CFA" pentru un sac, declară Jean-Paul Ndopaye, președintele Uniunii Cultivatorilor din Paoua, care îi include și pe producători locali de arahide.
"Avem stocul, dar vânzarea în Bangui înseamnă să te expui teroriștilor", adaugă el.
Foto: Barbara DEBOUT AFP
Mai puțin de 40 de cenți pentru un sac
Producția depășește cu mult cererea din regiune, ceea ce duce la prețuri mai mici. O situație dramatică în acest oraș de aproximativ 47 000 de locuitori, în condițiile în care "80% din populația Paoua are o activitate legată de arahide", spune Noël Zingani, directorul departamentului Oxfam. Prețurile scăzute afectează întreaga industrie din Paoua. Marissa câștigă abia 250 franci CFA, mai puțin de 40 euro cenți, pentru fiecare sac pe care îl umple.
De câteva luni, grupurile armate care operează în Republica Centrafricană, respinse din orașele mari, folosesc tehnici de război de gherilă și pun dispozitive explozive de-a lungul drumurilor pentru a întârzia avansul forțelor pro-guvernamentale.
Republica Centrafricană este una dintre cele mai sărace țări din lume, care a trecut prin chinurile unui război civil în 2013, război care a scăzut în intensitate în ultimii ani. Cu toate acestea, conflictul a fost reluat după ultimele alegeri prezidențiale în urmă cu un an.
Foto: Barbara DEBOUT AFP
Subnutriție
În Ouam-Pendé, care aparține de prefectura Paoua, Programul Alimentar Mondial (PAM) estimează că malnutriția care afectează această regiune este fără precedent: "61% din populație este în faza 3 de criză și în faza 4 de urgență alimentară", potrivit lui Mahoua Coulibaly, directorul local ONU.
În caniculă, Marie prăjește arahide. Timp de o oră, ea amestecă semințele ca să nu se ardă. În curtea adăpostită de un copac de mango, trei femei transformă în fiecare zi arahide în ulei, pastă și "kari-kuli", batoane nutritive, bogate în proteine și fibre.
Lena, în genunchi lângă Marie, frământă pasta de arahide pe un fund de lemn. ”Extragerea uleiului cu această metodă este obositoare din punct de vedere fizic, poate dura ore întregi", spune Moussa Issoufou, responsabil de securitate alimentară la Oxfam. „Trebuie să găsim echipamente moderne pentru a le ușura munca.”, continuă el, ” este singura modalitate prin care aceste femei pot vinde mai scump produsele”.
"Problema este procesul de transformare, în care trebuie să se investească pentru bunăstarea populației, dar în acest moment există o lipsă de fonduri”, spune dl Coulibaly.
Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24