Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inspectoratul Școlar din Iași vrea ca testarea elevilor să se realizeze în unitățile de învățământ

Teste saliva Iasi.jpg

Teste de salivă distribuite la începutul campaniei de testare de ISJ Iași
Sursa imaginii: 
Violeta Cincu / RFI România

Coordonatorul rețelei de învățămînt preuniversitar din Iași, profesor Luciana Antoci spune, într-un interviu acordat RFI, că sunt mulți părinți antivacciniști care nu sunt parteneri ai școlii și nu vin în sprijinul testării la domiciu. O altă problemă: sunt mii de elevi care au părinții plecați la muncă în străinătate și atunci întrebarea este cine supraveghează aplicarea testului și cât de relevant este rezultatul. 

Numai după prima săptămână de școală 15 clase din 11 mari școli din municipiul Iași au intrat în sistem online. Cît privește demiterea directorilor de școli unde rata de vaccinare este sub 60% inspectorul general școlar din Iași spune că nu există posibilitatea legală de a pune în aplicare o astfel de decizie.

Profesor Luciana Antoci: După prima săptămână de școală din acest an calendaristic în care au participat la cursuri elevii de la clasele a V-a până la a XII-a dar și cei de postliceu s-au înregistrat mai multe cazuri de confirmare a îmbolnăvirii cu SARS COV2. Vorbim despre 19 angajați și 33 de elevi confirmați. Consecința acestor date este trecerea în online a 15 clase din 11 unități de învățământ din municipiul Iași.

Odată cu revenirea celor mici la ore vă așteptați la o creștere a numărului claselor care trec în online?

Există realmente riscul de a înregistra mai multe îmbolnăviri și de a aplica regula închiderii formațiunilor de studiu la confirmarea unui caz. Vom vedea dacă se impune pe parcursul acestei săptămâni închiderea unei unități de învățământ. Sperăm să rămânem cu toate școlile deschise pentru că este ultima săptămână din semestrul I și vorbim despre perioada încheierii situației școlare pentru toți elevii.

Cum ați caracteriza eficiența testelor de salivă aplicate de părinți copiilor?

Testele de salivă au fost aplicate mai multe săptămâni la rînd în ultima parte a semestrului al doilea. Din păcate, prevederile legale nu impun cu titlu de obligativitate aplicarea acestor teste drept pentru care considerăm că relevanța aplicării în formula actuală nu este una sporită. Odată cu revenirea acestei proceduri de testare, dacă lucrul acesta se va întîmpla peste cîteva săptămâni așa cum ni s-a spus, noi sperăm într-o schimbare a acestei proceduri. Să existe un control mai accentuat în ceea ce privește aplicarea corectă a testului și bineînțeles o rigoare în ceea ce presupune raportarea rezultatelor. Din păcate, așa cum spun medicii epidemiologi, diferența prea mare dintre numărul de teste de salivă raportate ca pozitive și confirmarea lor prin testul PCR practic duce la invalidarea eficienței acestui demers.

Care au fost deficiențele constatate? Au dovedit părinții atitudine civică?

Cei mai mulți dintre părinți au raportat. Cel puțin așa ne spun colegii din școli. Dar nu avem garanția că raportarea s-a făcut în baza unui test aplicat sau aplicat în baza instrucțiunilor de utilizare. Este și motivul pentru care numărul de teste raportate ca pozitive nu s-a confirmat ulterior prin testul PCR. Există bunăvoință în rândul părinților. Dar știm foarte bine că vorbim și despre o categorie a părinților care sunt împotriva vaccinării, care nu aplică aceste teste corespunzător, care nu își doresc să recurgă la demersurile de ordin sanitar drept pentru care nu sunt parteneri ai școlii nici în această zonă și nu vin în sprijinul acestui demers.

Care ar fi soluția? În ceea ce privește testarea elevilor?

Soluția rămâne ca aceste teste să fie aplicate în școală dar sub supravegherea personalului medical. Dar din păcate, nu toate școlile beneficiază de medic sau de asistent medical și este dificil de gîndit o procedură în care toți elevii să poată fi supravegheați în timpul aplicării acestor teste de salivă. Se impune o schimbare a procedurii ca să existe o eficiență a aplicării testelor.

Vom vedea cum o să fie gîndită de specialiști. Sper ca profesorii să rămână în continuare deschiși și dornici să vină în sprijinul celor din sistemul de sănătate pentru că o altă formulă decât implicarea efectivă și activă a școlii în această zonă nu există. Știm că mediul de proveniență al elevilor din județul Iași e diferit de la un caz la altul. Există foarte mulți părinți responsabili.

Dar vorbim despre un număr foarte mare de elevi care au părinții plecați la muncă în străinătate. În unele dintre cazuri ambii părinți. Rămâne să ne întrebăm în aceste situații care se duc pănă la ordinul miilor cine supraveghează aplicarea testului și cât de relevant este rezultatul raportat.

Care este rata de vaccinare la Inspectoratul Școlar din Iași?

Rata de vaccinare este de 97% la nivelul Inspectoratului. În ceea ce privește județul Iași vorbim despre 86,62% la nivelul angajaților din școli.

Ministrul Educației a vorbit despre demiterea directorilor de școli unde vaccinarea este sub 60 %. În ce temei ar putea fi demiși ?

Rămîne de discutat dacă există posibilitatea legală de a pune în aplicare o astfel de decizie. Am putea vorbi despre disfuncții în activitatea managerială dar nu credem că ele pot constitui bază pentru demitere. Pot fi gândite sancțiuni în acest sens dar demiterea directorului pe aceste argument e greu de realizat.

Cum se poate invoca un management prost atâta vreme cât nu există obligativitatea certificatului de vaccinare ?

Sigur. În acest context spuneam că e de analizat situația de la caz la caz.Și de văzut dacă refuzul de a se vaccina al angajaților are sau nu de-a face cu mesajele pe care directorul le-a transmis în comunitatea pe care o conduce.

 
Interviu cu profesor Luciana Antoci, inspectorul general școlar din Iași