
Social
Cuba, 2022: Opt ore la coadă ca să apuci doi litri de ulei și niște carne. Dacă ai noroc (reportaj din Havana)
cuba.png

„De azi noapte stau aici... doar ca să pot mânca ceva", se lamentează Edelvis Miranda, o casnică de 47 de ani, care iese cu o sacoșă din magazin. Ochii înroșiți îi trădează oboseala. Se trezește la ora 1 noaptea ca să prindă un loc bun la coadă. Acum, când vorbește cu noi, este aproape ora prânzului...
Și totuși, „a meritat, pentru că am cumpărat câte ceva”, spune ea, „mulțumită” cu cei doi litri de ulei, două pachete de pui, carne tocată și detergent. Dar toate astea nu-i vor ajunge decât câteva zile. După care calvarul reîncepe...
Penuria alimentară, rezultată din ineficiența cronică a sistemului comunist și amplificată de embargoul impus de SUA, face parte din viața cotidiană a cubanezilor de ani de zile.
Dar acum, odată cu pandemia de coronavirus, țara a intrat în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani, fiind forțată să-și reducă drastic importurile.
În același timp, reforma privind unificarea celor două monede locale (pesosul convertibil și cel neconvertibil) și deschiderea de magazine cu vânzare exclusiv în dolari au făcut ca inflația să explodeze (70% în 2021 potrivit datelor oficiale).
Coadă la alimente în Havana, 6 ianuarie 2022. Foto: Yamil LAGE AFP
„Nu avem de ales”
Ministrul Economiei, Alejandro Gil, recunoaște că „este dureros să aștepți la astfel de cozi”, lucru care reflectă erorile guvernului, care nu a știut să aplice ”măsurile necesare” la momentul potrivit.
În jurul orei 8 dimineața, cu o oră înainte de deschiderea supermarketului, angajații și poliția încep să organizeze coada, care se întinde cât e strada de lungă, o imagine care se repetă peste tot pe insulă. Unii oameni vin cu provizii, gustări, apă, cafea și chiar câte un scăunel de lemn.
Câteva minute mai târziu, vestea că cinci tipuri diferite de produse vor fi scoase la vânzare, o abundență neobișnuită, aduce bucurie celor aproximativ 400 de oameni care așteaptă. Entuziasmul lor se spulberă rapid când află că doar 250 de persoane vor avea dreptul de a intra în magazin în acea zi, iar tensiunile încep să crească.
„Sunt două zile de când încerc să intru. E adevărat că sunt lipsuri, că există o coadă, dar este scandalos", strigă Rolando Lopez, pensionar de 66 de ani, care nu se numără printre cei 250 de norocoși.
Aproape 30 de oameni încep să se așeze deja la coada pentru ziua următoare. Ei desemnează câțiva responsabili să stea de veghe peste noapte, ca nimeni să nu le intre în față.
„Aceasta este lupta de toate zilele a cubanezilor. Nu avem de ales!", răbufnește Maria Rosabal, casnică în vârstă de 55 de ani.
„Nici dacă plătești în dolari nu poți scăpa de acest calvar”, spune o tânără, sub condiția anonimatului, situată la coada de 300 de oameni din fața supermarketului Palco, cel mai bine aprovizionat din capitală, dar unde nu se poate plăti decât în dolari, accesibili doar pe piața neagră.
Coadă la alimente în Havana, 6 ianuarie 2022. Foto: Yamil LAGE AFP
Șiretlicuri și speculă
Ca să evite ”abuzurile” autoritățile scanează cărțile de identitate ale fiecărei persoane care intră în magazin, ca să se asigure că acea persoană nu va mai cumpăra aceleași produse în zilele următoare.
Unele produse, precum carnea de pui, sunt marcate direct în ”carnetul de aprovizionare” dacă sunt achiziționate în pesos cubanezi, pentru că fiecare cetățean trebuie să aibă acces la o anumită cantitate, raționalizată, de alimente subvenționate.
În ciuda acestor controale, „în magazine se fac afaceri și unii profită de situație pentru a face bani”, explică Rolando Lopez, pensionarul care nu a mai putut intra în magazin.
Plasarea unei bancnote de 100 de pesos (patru dolari) pe sub mână, pentru ca achiziția să nu fie notată în carnet, este trucul cel mai des folosit de cei care cumpără produse pentru a le vinde mai departe la prețuri exorbitante.
Însuși președintele Miguel Diaz-Canel a denunțat recent în fața Parlamentului practica „deturnării resurselor".
Dar chiar și după o așteptare extrem de lungă, există întotdeauna riscul să nu prinzi nimic. Cum i s-a întâmplat și lui Lazaro Naranjo, în vârstă de 77 de ani, care a așteptat două ore să cumpere carne de pui, dar a plecat cu sacoșa goală: „Asta.... asta te dărâmă... ”, oftează el.
Traducere de Irina Șerban după reportajul publicat de France24.