Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova: Trei scenarii pentru a face față noului val al pandemiei. Ministru:”Ne așteptăm la 3-4 mii de cazuri pe zi”

medici_echipati.jpg

Sursa imaginii: 
WHO Moldova

În contextul celui de-al cincilea val al pandemiei de coronavirus, autoritățile moldovene vin cu trei scenarii pentru a putea face numărului mare de infectări. ”Ne așteptăm în următoarea perioadă la 3-4 mii de cazuri noi de Covid pe zi”, a declarat, miercuri, ministrul moldovean al Sănătății, Ala Nemerenco. Anunțul vine după ce marți au fost confirmate peste 1000 de cazuri noi, un asemenea bilanț fiind înregistrat ultima dată, în noiembrie 2021, în R.Moldova. În ultima săptămână, numărul cazurilor de coronavirus a crescut cu peste 75 la sută.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, susține că în următoarea perioadă se așteaptă o înrăutățire a situației, iar zilnic ar putea fi înregistrate până la 4 mii de cazuri noi de coronavirus.”Trezește îngrijorare și faptul că a crescut cu peste 50 la sută și numărul cazurilor de infectare în rândul copiilor. În prezent varianta Omicron încă nu a atins nivelul unei transmiteri comunitare, dar în următoarele săptămâni situația va fi alta”.

Totodată, Ala Nemerenco a dat asigurări că sistemul de sănătate dispune de suficiente medicamente pentru a face față noului val al pandemiei. ”Pentru codul galben în care ne aflăm, sunt activate 1.235 de paturi pe țară, dintre care 215 în terapie intensivă. Sunt ocupate astăzi 1.011 paturi, inclusiv 142 la terapie intensivă. Majoritatea paturilor sunt în spitalele republicane, municipale și raionale”.

Pentru cel de-al doilea scenariu, cod portocaliu, vor fi activate 1.391 de paturi și 87, în terapie intensivă. În cod roșu vor fi activate încă 2.000 de paturi. Numărul total al acestora urmează să ajungă la 4.625 de paturi, dintre care 412 în terapie intensivă.

Pentru pacienții cu forme grave va fi utilizat în tratament Remdesivir. ”Sunt în stoc 1.412 flacoane de Remdesivir și alte 3.500 de flacoane vor fi recepționate în curând. Pacienților din ambulator urmează să le fie administrate preparatele Molnupiravir și Paxlovid, cele mai eficiente medicamente existente acum. Preparatele vor fi oferite gratuit. La achiziționarea preparatului Paxlovid, suntem în discuții cu producătorul Pfizer. Acesta va fi utilizat în cazuri moderate și grave pentru pacienții spitalizați. Trebuie utilizat de la primele simptome pentru a asigura succesul tratamentului”, a mai spus ministrul Sănătății. 

Referindu-se la noi restricții pentru a preveni răspândirea infecției, până la sfârșitul acestei săptămâni, spune Nemerenco, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică urmează să se întrunească pentru a lua o decizie în acest sens. Cert este că măsurile sanitare, impuse până în prezent, sunt în mare parte doar pe hârtie. Masca nu e purtată de toată lumea, chiar și de unii medici, în spații închise. Sau e folosită incorect. Nu este respectată distanța socială în spațiile publice.

Până în prezent, 30 la sută din populația R.Moldova a fost vaccinată împotriva coronavirusului.

Potrivit Ministrului Sănătății, noua tulpină Omicron, depistată și în R.Moldova, nu a atins deocamdată nivelul unei transmiteri comunitare și reprezintă, în prezent, 10 la sută din cazurile noi confirmate.