
Social
A venit timpul ca Europa să treacă de la ”pandemie” la ”endemie”? Spania deschide dezbaterea
carolina_darias_spania.png

După cum transmite ziarul El Pais, ministrul spaniol al Sănătății, Carolina Darias, a declarat că, având o populație în mare parte vaccinată și odată cu varianta Omicron, ce pare a fi mult mai blândă, „este necesar să se evalueze un nou sistem de monitorizare Covid”. Ministra a spus că Spania va încerca să „preia conducerea” în această dezbatere, pe plan internațional.
Același mare cotidian spaniol mai scrie că personalul de la Ministerul Sănătății, din regiuni și de la Centrul Național de Epidemiologie finalizează un plan pilot de monitorizare a bolii, așa cum se face de ani de zile cu gripa.
Aceasta ar însemna trecerea de la numărarea cazurilor și testarea la cel mai mic simptom, la un sistem de tip „santinelă”, mizând pe un eșantion de medici, centre de sănătate și spitale responsabile cu furnizarea de date statistice care pot fi extrapolate la nivelul întregii țări, astfel încât să se urmărească răspândirea bolii.
”Încurajăm dezbaterile cu partenerii noștri europeni pentru a determina cele mai bune opțiuni de a face față unei boli pandemice care dobândește, treptat, caracteristici endemice”, a spus ministra sănătății de la Madrid, care a precizat că a discutat deja despre aceasta cu omologi europeni.
Dar a venit cu adevărat timpul să punem capăt sistemului actual de supraveghere a pandemiei? Ziarul francez Le Monde vine cu câteva precizări.
Într-adevăr, așa cum spunea și ministra spaniolă a Sănătăţii, „este evident că situaţia nu seamănă cu cea din valurile anterioare”.
Acoperirea vaccinală este de 90,5% între spaniolii cu vârsta peste 12 ani. Și, se știe, în cazul celor vaccinați, formele de boală sunt mai ușoare, în imensa majoritate a cazurilor.
Pe de altă parte, transmisibilitatea foarte mare a variantei Omicron a copleșit oricum capacitatea de monitorizare a epidemiei în Spania, iar protocoalele au fost relaxate încă din decembrie: izolarea cazurilor pozitive a fost coborâtă de la zece zile la o săptămână și contacții apropiați nu mai sunt testați dacă nu prezintă simptome.
Dar există și semne de întrebare
Cu o rată de incidență săptămânală de 1.500 de cazuri la 100.000 de locuitori, epidemia ar putea fi mult subestimată. Dintre cele 2,1 milioane de teste efectuate în prima săptămână a lunii ianuarie în Spania (față de 9,5 milioane în Franța), rata de pozitivare a urcat astfel la 38% (față de 20% în Franța), scrie Le Monde.
Spitalele rezistă în prezent, cu 13,3% din paturile de spital și 23,5% din secțiile de terapie intensivă ocupate de pacienți cu Covid-19.
Asistența primară, pe de altă parte, este complet copleșită de afluxul de cazuri pozitive, inclusiv de persoane cu simptome ușoare care se prezintă la medic.
Și tocmai teama că această saturație ar duce la falimentul sistemului de asistență medicală primară, a determinat Societatea Spaniolă a Medicilor de Familie să publice o lungă scrisoare deschisă în care pledează pentru încetarea testării persoanelor sănătoase cu simptome minore, oprirea urmăririi și testării contacților și a izolării lor.
Privind spre România, trebuie să spunem că suntem încă departe de această dezbatere pe care Spania a deschis-o la nivel european. Cu mai puțin de jumătate din populație vaccinată, impactul valului în care tocmai am intrat rămâne impredictibil.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica