Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China a lansat un ”soare artificial”? Fals!

intox.png

Capturi de ecran din două videoclipuri în care se pretinde că China ar fi lansat un ”soare artificial”
Sursa imaginii: 
© Observateurs / France24

Două videoclipuri, distribuite masiv pe rețelele de socializare în ultimele zile, care arată ”o minge de foc” imensă pe cer, pretind că ar fi vorba de un "soare artificial" creat de China. Echipa Les Observateurs a postului de televiziune France24 demonstrează că informațiile sunt false :

Primul videoclip, postat pe contul de Twitter @AuxGod în 9 ianuarie a.c, a trecut de 6 milioane de vizualizări: Arată zeci de oameni care filmează la distanță ceea ce se pretinde a fi un soare la orizont.

Acest "soare" zboară și apoi dispare pe cer lăsând în spate o urmă de fum.

Cercetând videoclipul cu ajutorul instrumentului Invid Weverify, găsim și alte postări similare pe YouTube. În una din ele se aud unele voci care spun "Huojian fashele" care înseamnă "Racheta este lansată" în chineză, dând de înțeles că este vorba de o rachetă.

Prin căutarea videoclipurilor de la lansarea rachetei din Wenchang cu cuvinte cheie în chineză, vom găsi pe platforma video chineză Bilibili un video care arată lansarea rachetei "Long March 7" în noaptea de 23 decembrie 2021.

Peisajul corespunde perfect cu ceea ce vedem în primul videoclip, iar fumul care este emanat în timpul lansării rachetei urmează exact aceeași formă.

Observăm că cele două videoclipuri sunt filmate de aceeași parte cu plaja și prezintă aceeași vegetație. Forma fumului care iese la lansarea rachetei este, de asemenea, aceeași.

Chiar dacă echipa France 24 nu a găsit originea exactă a acestui videoclip care pretinde să arate lansarea unui "soare artificial", indiciile sonore și vizuale indică faptul că este vorba mai degrabă de lansarea unei rachete din  Wenchang.

 

Al doilea videoclip: "Soarele care schimbă noaptea în zi" este filmat la lansarea SpaceX

Alte versiuni ale acestui "eveniment" de la o așa-numită lansare a unui "soare artificial" susțin că China a "schimbat noaptea în zi".

Ascultând doar primele secunde ale videoclipului, auzim mai întâi o numărătoare inversă în limba engleză, un detaliu ciudat pentru un videoclip filmat în China.

La o altă căutare a videoclipului cu Invid Weverify, același videoclip apare postat în aprilie 2021.

Prima postare a fost publicată pe 26 aprilie pe rețeaua de socializare Imgur cu titlul: "Luminozitatea care apare în timpul lansării SpaceX".

După căutările suplimentare folosind aceleași cuvinte cheie, s-a găsit, de asemenea, un video difuzat pe TikTok de către alți utilizatori, din 23 aprilie.

Iar lansarea unei rachete SpaceX Falcon 9 care transportă capsula Dragon Endeavour și astronauții echipajului Crew-2, a avut loc chiar pe 23 aprilie, la Centrul Spațial Kennedy din Florida, în conformitate cu un comunicat de presă lansat de NASA. Aceasta a fost capsula care l-a adus pe Thomas Pesquet în spațiu pentru a doua oară.

Este un videoclip mai vechi, văzut de mai mulți oameni care îl prezintă ca fiind lansarea unei rachete în Florida, deci nu este legat de un eveniment recent în China.

Proiectul ”Soarele artificial” chiar există

 

 

Însă, dacă aceste videoclipuri nu au nimic de-a face cu legendele lor, proiectul "soarele artificial" chiar există: O instalație de cercetare pe reactoare de fuziune nucleară cu sediul în Chengdu, în sud-estul Chinei, a ajuns la 120 milioane de grade Celsius timp de 17 minute. Astfel a fost bătut recordul mondial în acest domeniu, a anunțat Beijingul la începutul lunii ianuarie 2022. China are trei astfel de instalații pe teritoriul său.

Scopul acestui tip de experiment este de a valorifica energia fuziunii nucleare, care ar furniza în cele din urmă energie electrică mai multor orașe din China, generând mult mai puține deșeuri decât fisiunea nucleară.

Se numește "soare artificial" deoarece imită reacția de fuziune nucleară, alimentând soarele real. În Franța, există un proiect similar în Cadarache (Bouches-du-Rhône).

Vă puteți înscrie în echipa Les Observateurs a postului France 24, accesând acest link

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24