Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce ar trebui să facă tinerii pentru a economisi pentru pensie

entr_thumbnail_images_black_2.png

Sursa imaginii: 
unsplash.com

Pentru mulți dintre români, Pilonul II de pensie, creat în urmă cu peste 10 ani, este singura formă de economisire pentru pensie.

În prezent, la Pilonul II, care reprezintă pensiile private obligatorii, sunt 7,78 milioane de participanți, iar fondurile totale au ajuns la 89 de miliarde de lei, adică 18 miliarde de euro, potrivit Asociației pentru Pensiile Administrate Privat.

„Psihologic vorbind, nu reușim să gândim pe termen atât de atât de lung. Cei care au 20 de ani nu pot să se gândească ce job vor avea la 40 de ani, darămite din ce vor trăi la 65 de ani. Trebuie totuși să ne mobilizăm, să facem acest lucru tocmai datorită efectului în timp”, atrage atenția Alexandra Smedoiu, președinte CFA România, asociația analiștilor financiari certificați internațional.

Alexandra Smedoiu atrage atenția că orice suma de bani pusă deoparte lună de lună timp îndelungat va avea în final un „rezultat spectaculos”, mai ales în condițiile în care statul va putea asigura cu dificultate plata unor pensii decente în momentul în care generația celor care au 30 de ani astăzi se va pensiona.

„Nu reușim să percepem acest lucru ,dar mereu încerc să spun lucrul acesta: dacă economisim o sumă, oricât ar fi ea de mică lunar, timp de 10 ani, 15 ani, 20, 30 de ani, rezultatul la final va fi unul spectaculos. Iar dacă în plus investim banii aceștia în instrumente ale pieței lor financiare, atunci la sumele economisite, se va adăuga și randamentul”, explică președinta CFA România.

Tot ea argumentează că economisirea pentru pensie ar trebui privită, indiferent de vârstă, ca o economisire oarecare.

Și analistul financiar Iancu Guda explica recent de ce generația născută după 1980 va avea reale probleme în a primi o pensie de stat decentă.

Ce alte sfaturi mai are Alexandra Smedoiu pentru cei care vor să economisească pentru pensie și să devină independenți financiar, urmăriți în video de mai jos:

 

 

Urmăriți materialul integral aici.