Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu sud-african | Infecţia cu Omicron, mai puţin severă chiar şi pentru nevaccinaţi

omicron.png

Sursa imaginii: 
Pixabay.com/satheeshsankaran

Persoanele nevaccinate infectate cu varianta Omicron ar putea fi mai puțin predispuse la a dezvolta forme severe de boală sau la deces decât în cazul variantelor anterioare, arată vineri un studiu sud-african, citat de Reuters.

 

Studiu, realizat de Institutul Național de Boli Transmisibile (NICD) din regiunea Western Cape, care nu a fost încă revizuit de alți cercetători, a comparat aproximativ 11.600 de pacienți din primele trei valuri COVID-19 cu aproximativ 5.100 din valul determinat de Omicron, care a început în noiembrie, potrivit Reuters.

Studiul a concluzionat că aproximativ un sfert din riscul redus de îmbolnăvire severă cu Omicron a fost atribuit caracteristicilor virusului în sine.

"În valul determinat de Omicron, rezultatele severe ale COVID-19 au fost reduse în principal datorită protecției conferite de infecția anterioară și/sau de vaccinare, dar virulența intrinsecă redusă poate fi responsabilă pentru un risc mai mic cu aproximativ 25% de spitalizare severă sau de deces în comparație cu Delta", se arată în studiu.

Este Omicron ultimul val al pandemiei? Experții sunt prudenți

Oamenii de știință încearcă să determine în ce măsură acest lucru se datorează ratelor mai ridicate de imunitate generate de vaccinare sau de boli anterioare, sau dacă Omicron este în mod intrinsec mai puțin virulent.