Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dublă premieră la Spitalul Militar Central "Dr. Carol Davila"

prelevare_cord.jpg

Sursa imaginii: 
www.scumc.ro/ Foto: Daniel Iancu

O echipă multidisciplinară a realizat, vineri, prima prelevare de cord la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”. Unitatea este acreditată pentru transplant de organe din februarie 2014, dar abia acum a realizat prima prelevare de cord, procedură care s-a derulat în cadrul protocolului de prelevare multi-organ şi multi-ţesut, potrivit unui comunicat de presă.

Donatorul a fost o pacientă, internată în stare critică în Secţia ATI a spitalului, o tânără, în vârstă de 20 de ani, declarată în moarte cerebrală. 
În urma discuțiilor purtate cu familia, s-a obţinut acceptul pentru donarea de organe. Prelevarea s-a făcut de către echipe medicale specializate de la: Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, București, condusă de d-nul Profesor universitar dr. Horațiu Moldovan; Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg Mureș, d-nul Profesor universitar dr. Horațiu Suciu; Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat), coordonate de d-nul dr. Radu Zamfir, Director al Agenţiei Naţionale de Transplant şi de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, condusă de dr. Ştefan Păun.

 

Cordul a ajuns să fie transplantat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, aceasta reprezentând o realizare a echipei medicale - reluarea activătăţii de transplant cardiac după o perioadă de 20 de ani de întrerupere. Rinichii și ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar ţesuturile osteo-tendinoase recoltate au fost predate către Banca de Os a Spitalului Clinic Colentina. 

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a  obţinut, încă din februarie 2014, acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul ANT, pentru desfăşurarea activităţi de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii, precum şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule umane, în scop terapeutic, fiind, până la acest moment singura instituţie medicală din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale care poate desfăşura astfel de proceduri. Prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, realizată în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a avut loc în data de 8 decembrie 2015.