Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cosmin Andreica, Europol: “Extrem de puțini polițiști știu să acorde primul ajutor. Influența politicului în sistem atinge cote alarmante“

id175735_inquam_photos_george_calin_2.jpg

Inquam Photos / George Călin
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

Ministrul de Interne a avut prima reacție în cazul fetiței care a murit după ce a fost lovită de o mașină de poliție pe trecerea de pietoni și dupa revolta de la Bolintin Vale când un taximetrist a fost omorât. Lucian Bode a vorbit despre putregaiul unui sistem care s-a degradat în ultimii 30 de ani, despre resurse insuficiente, despre oameni slab pregătiți și cârdășia polițiștilor cu puterea politică și chiar cu infractorii.

El a anunţat că va fi revizuită procedura de selecţie a personalului din sursă externă, dat fiind că poliţistul care a produs accidentul de săptămâna trecută fusese recrutat astfel.

Declarațiile dure al diverșilor responsabili și promisiunile care sunt lansate de fiecare dată după astfel de tragedii, destituirea din funcții de conducere ale polițiștilor sau retragerea agenților din câmpul operativ nu sunt suficiente, spune Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol.

Pe de altă parte influența politicului în structurile MAI e covârșitoare, mai spune el. Pentru că sistemul are nevoie rapid de oameni, acestia sunt angajați imediat, fara cursuri de pregatire specifice, fără ore de condus defensiv sau de prim ajutor, fără teste psihologice.

Dacă în locul agentului de săptămâna trecută, la volanul mașinii de poliție era un agent recrutat din surse interne, șansele ca acesta să fi știut să-i acorde fetiței primul ajutor erau la fel de mici, completează Cosmin Andreica

“Situația colegului ( care a podus accidentul) nu e o excepție, nu e nici pe departe singurul sau printre singurii polițiști care nu au astfel de cunoștințe de prim ajutor. Nici un polițist din Poliția Română nu a participat la astfel de cursuri, cu excepția unor situații punctuale care reprezintă sub 1-2 % din totalul personalului, în situații în care diferite ONG-uri chiar și noi ca sindicat , prin intermediul Crucii Roșii, am pus la dispoziție astfel de cursuri de formare așa încât polițiștii să fie pregătiți pentru orice situație. Realitatea e că instituția se acoperă cu hârtii. Din punct de vedere managerial scopul e să scoatem cât mai mulți polițiști în stradă, și ați văzut că toate bilanțurile sunt în acest sens. De Sărbători am avut 25.800 de angajați ai MAI în stradă. Cu ce ne ajută acest lucru dacă marea majoritate, puși în fața unei situații limită, când trebuie să salveze o viață, nu știe să acorde nici măcar primul ajutor? Și atunci, e clar că instituția a făcut acest compromis, în sensul în care nu a alocat resurse ( nici financiare, nici de timp) pentru pregătirea acestor polițiști care ies în teren, în uniformă și s-a mulțumit cu faptul că sub o formă sau alta au satisfăcut nevoia de a avea acoperită strada. Dar dincolo de deficitul de personal pe care îl avem, ar trebui să ne uităm și la  personalul care deja este încadrat. Nu se poate ca după ce ai terminat școala, după 10-12 ani vechime, să nu beneficiezi de nici un fel de curs de formare profesională sau de pregătire continuă“, analizează președintele sindicatului Europol.

 
Presedintele sindicatului Europol, Cosmin Andreica