Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


1 din 5 infectați cu coronavirus, din cei aproape 17.000, e un copil

covid-scoala-ap21256347773458.jpg

Sursa imaginii: 
Associated Press / Andreea Alexandru

Autoritățile au raportat 16.760 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Potrivit datelor centralizate de graphs.ro, unul din 5 diagnosticați cu covid-19 e un copil. România a înregistrat marți la grupa de vârstă 0-19 ani peste 3.300 de noi infectări, un record de la începutul pandemiei. Conform noilor reguli, clasele nu mai trec în online la un caz de covid, ci la 3, iar autoritățile avertizează că elevii care lipsesc de la şcoală după ce un coleg a făcut covid vor primi absențe. Fepal, Federația părinților și aparținătorilor legali din România, acuză guvernul că noul ordin comun legalizează infectarea și selecția naturală. Criteriile după care se închid școlile nu au nimic de-a face cu copii, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma.

16.760 de noi infectări și 65 de decese, înregistrate de luni până marți cărora li se adaugă alte 5 decese anterioare. 20% din noile îmbolnăviri sunt la grupele de vârstă 0-9 ani și 10-19 ani. Concret e vorba despre 3.377 de infectări în rândul copiilor și adolescenților. Este un record al pandemiei pentru că, potrivit datelor centralizate de site-ul graphs.ro, în valul 4 Delta, cele mai multe cazuri de covid la grupa de vârstă 0-19 ani s-au înregistrat în data de 5 octombrie 2021.
Medicul și cercetătorul Octavian Jurma spune că se aștepta la astfel de cifre în privința îmbolnăvirii copiilor. El susține că autoritățile au prezentat doar partea pozitivă a datelor privind infectarea cu Omiron din Africa de Sud, regiunea în care a fost identificată pentru prima dată această variantă de coronaviorus:

"Educație sau Sănătate? Cum poate un părinte responsabil din România să ia toate măsurile necesare pentru protejarea şi realizarea drepturilor copilului”, așa cum prevede Codul Civil, în condițiile în care "noul ordin comun privind desfășurarea activităților în școli legalizează infectarea și selecția naturală”, întreabă Federația părinților și aparținătorilor legali din România. Președinta organizației, Corina Atanasiu, cataloghează situația ca fiind nedreaptă. "Pentru noi este lose-lose situation. Nu avem niciun beneficiu din deciziile pe care le iau guvernanții zilele acestea. Nici în ceea ce privește situația școlară a copiilor și nici în ceea ce privește sănătatea lor":

Elevii care lipsesc de la şcoală după ce un coleg de clasă a făcut covid ar putea primi absențe. Larisa Gojnete, inspector în cadrul Inspectoraului Școlar al Municipiului București, spune că nimeni nu poate cere trecerea în online și că decizia este luată numai după ce, în decurs de 7 zile, 3 elevi sunt confirmați cu covid:

Larisa Gojnete, inspector în cadrul Inspectoraului Școlar al Municipiului București, nu avea datele la zi privind numărul elevilor și al profesorilor infectați cu covid. Ceea ce știm este că deocamdată nicio școală din Capitală nu e închisă din motive epidemiologice.