Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce părăsesc polonezii Biserica Catolică?

statuie_papa_ioan_paul.png

Statuia Papei Ioan Paul al doilea de la Czestochowa, în sudul Poloniei, 13 aprilie 2013
Sursa imaginii: 
Janek SKARZYNSKI / AFP via rfi.fr

Se micșorează numărul polonezilor care se declară credincioși, precum și cel al polonezilor practicanți. Șefa institutului pentru Sondarea Opiniei Publice din Polonia spune că motivele invocate de oameni sunt: schimbarea de atitudine față de credință, experiențele negative legate de preoți, implicarea bisericii în politică, lăcomia clericilor  și scandalurile sexuale.

Publicația www.tokfm.pl comenteză rezultatele unui studiu realizat de Centrul pentru Sondarea de Opiniei Publice din Polonia vis-a vis de felul în care a evoluat credința polonezilor și încrederea acestora în biserică, în perioada 1992 - 2021.

Astfel, numărul polonezilor care se declară credincioși a scăzut de la 94% la 87,4%, iar al celor practicanți de la 69,5%  la 42,9%. Cea mai mare scădere se remarcă la grupa de vârstă 18-24 de ani unde numărul practicanților a scăzut de la 69% la 23%.

Profesoara Mirosława Grabowska, direcor al  Centrului explică aceste motive: „ (...) schimbarea de atitudine față de credință, experiențele negative legate de preoți, angajamentul acestei instituții în lumea politică, precum și lăcomia bisericii pentru bani, alături de scandalurile sexuale.”

Profesoara a afirmat că diferențele dintre generația tânără și persoanele mai în vârstă rezultă din experiența comunismului și prezenței în fruntea bisericii catolice a Papei Ioan Paul al II-lea de origine poloneză

„Pentru tineri, comunismul este aproape arheologie, nu istorie. De asemenea, nu au experiență de contact personal cu un lider religios carismatic precum Ioan Paul al II-lea”. Ea a adăugat că secularizarea în Europa de Vest a avut, de asemenea, o mare influență.

„Grzegorz Suchodolski, președintele consiliului pentru pastorala tinerilor din cadrul Confreriei Episcopale Poloneze a spus că modelul familiei s-a schimbat în ultimii ani. Potrivit episcopului, familia tradițională, religioasă și multigenerațională a devenit o diasporă în care fiecare persoană se află în camera sa - tinerii cu căștile, văzând doar ecranul smartphone-ului și părinții concentrați pe ei înșiși și pe meseriile lor, neavând idee cum să petreacă timp împreună”.

„Suchodolski observă că al doilea motiv al declinului practicilor religioase este legat de deteriorarea imaginii Bisericii ca instituție care nu știe cum să gestioneze probleme dificile. Există o slăbiciunea reală a preoților și membrilor laici ai instituției. Tinerii nu ne vor crede până nu dăm dovadă de autenticitate și sinceritate,  a adăugat el.”

 

Handbalistii francezi indignați de nepurtarea măștii în hotelul maghiar la care stau

Handbalistii francezi s-au declarat indignați că se întâlnesc cu clienți în costume de baie și fără mască, în hotelul maghiar la care sunt cazați pe perioada Campionatului European de Fotbal, scrie 24.hu, care citează L'Équipe. Potrivit acestor publicații,  „jucătorii au fost neplăcut surprinși să vadă oameni plimbându-se prin hotelul lor fără măști, iar echipa mâncând în spațiu cu ceilalți oaspeți, în timp ce încăperea ar fi trebuit să fie izolată oficial.”

„Mi se pare lipsit de respect faptul că oameni în costume de baie au trecut pe lângă masa noastră în timp ce noi facem tot posibilul să nu contractăm coronavirus,” a spus portarul Vincent Gérard.

„Căpitanul sârb, Toni Gerona, i-a certat de asemenea pe oaspeții hotelului care se plimbau fără măști, plangându-se că testele au fost amânate și că nu toate echipele au fost testate, ceea ce a făcut ca unii jucători să se îmbolnăvească. Cum putem juca așa? a întrebat Gerona.”

Iată declarația organizatorilor maghiari:

„Organizăm Campionatul European de handbal în deplină conformitate și în cooperare cu regulamentele Federației Europene de Handbal (EHF). Delegațiile din toate țările participante au vizitat deja hotelurile de patru stele în toamnă și de atunci nu au mai fost ridicate obiecții. În plus, țările organizatoare s-au familiarizat cu legislația actuală și cu protocolul EHF privind Covidul și îl respectă”, se arată într-un comunicat emis de organizatorii maghiari.

Campionatul European de Handbal a început joi, 13 ianuarie.

 

Europarlamentar slovac propus ca vicepreședinte al Parlamentului European

www.aktuality.sk scrie despre șansa istorică a europarlamentarului slovac Michal Šimečka, membru al Partidului Progresist Slovac, de a deveni vicepreședinte al Parlamentului European.

Politicianul slovac a declarat săptămâna trecută, pe Facebook, că  a fost nominalizat pentru această funcție de către colegii săi din formațiunea Renew Europe.

„Apreciez foarte mult actul de încredere al celei de-a treia formațiuni ca mărime din Parlamentul European, unde sunt responsabil pentru protejarea statului de drept și a democrației, a securității și a problemelor de politică externă”, a spus Šimečka.

Numărul liberalilor slovaci din Parlamentul European s-a dulat după ce Šimečka a convins o membră a SaS – Libertate și Solidaritate și un fost membru al Partidului Popular, să se alăture formațiunii Renew Europe.

Până în prezent, cele mai înalte funcții din structurile Parlamentului European ocupate de slovaci au fost de chestor: Vladimír Maňka (ianuarie 2017-iunie 2019) și Monika Beňová (iulie 2019-ianuarie 2022).

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Michal Bryja, Polonia

Liana Redaiova, Slovacia

Petra Danka, Ungaria

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 18 ianuarie 2022