Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu | Formele ușoare de COVID-19 pot provoca probleme de memorie timp de luni de zile

cap_de_femeie_memorie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com/geralt

Persoanele care au avut o formă uşoară de COVID-19 pot dezvolta probleme de memorie şi atenţie pe o perioadă între şase şi nouă luni după recuperare, potrivit unui studiu realizat Universitatea Oxford din Marea Britanie, relatează Reuters.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele care au avut o formă uşoară de COVID-19 şi care nu au prezentat simptome persistente după îmbolnăvire, sau aşa numitul COVID-19 de lungă durată (long-COVID), au suferit totuşi de probleme de memorie şi de atenţie mai multe luni după recuperare, potrivit Reuters.

136 de persoane incluse în studiu, care au trecut prin COVID-19 fără a raporta alte simptome de lungă durată au fost rugate să rezolve o serie de exerciţii pentru a le fi testate abilităţile cognitive şi memoria. Ele au avut probleme în a-şi aminti experienţe personale - cunoscută drept memorie episodică - până la şase luni după infectare.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că acestor pacienţi le-a fost afectată capacitatea de a-şi menţine atenţia până la nouă luni după infectare. 

„Ceea ce este surprinzător este că, deşi persoanele care au avut COVID-19 nu mai aveau simptome în momentul testării, ele au prezentat probleme de memorie şi atenţie”, a declarat dr. Sijia Zhao de la Departamentul de Psihologie Experimentală din cadrul Universităţii Oxford. 

Există și vești bune. Cercetătorii susțin că persoanele care au experimentat probleme în ceea ce priveşte memoria episodică şi menţinerea atenţiei au revenit în mare parte la normal după şase şi, respectiv, nouă luni.