Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce scapă britanicii de certificatul verde și la ce ar mai fi bun în România

certificat_verde_fals.jpeg

Sursa imaginii: 
© Eliza Casandra

Autoritățile române fie mimează susținerea pentru certificatul verde fie anunță că adoptarea legii nu ar mai folosi la nimic pentru că valul 5 Omicron deja e în desfășurare. În Marea Britanie autoritățile se pregătesc să ridice restricțiile, iar certificatul verde nu va mai fi folosit. Un medic român din Londra explică la RFI că britanicii s-au vaccinat, așa că rolul certificatului verde de a motiva vaccinarea nu era atât de important cum ar putea fi în România. Tudor Toma avertizează în privința utilizării antiviralelor care nu trebuie să fie socotite drept înlocuitoare ale vaccinului pentru că efectele secundare sunt mult mai mari.

Din 27 ianuarie, certificatul verde nu va mai fi obligatoriu în Marea Britanie. În România nici nu a fost adoptat de Parlament. Liderul PNL, Florin Cîțu, susține că pentru el este o prioritate certificatul verde și că singura inițiativă legislativă în acest sens este cea depusă de el. Anterior, președintele PSD, Marcel Ciolacu, declararase că o lege privind introducerea certificatului covid este tardivă în acest moment.
Tudor Toma, medic pneumolog la un spital din Londra, face o comparație între România și Marea Britanie în această privință și subliniază marea diferență: acolo populația a vrut să se vaccineze anti-covid. El subliniază însă că decizia eliminării restricțiilor este una politică pentru că, din punct de vedere epidemiologic, este în continuare transmitere comunitară cu varianta Omicron.

"În spital continuăm să vedem pacienți nevaccinați care vin cu forme severe. Pacienții care sunt vaccinați sau cei cu 3 doze care ajung în spital sunt doar din grupul celor imunosupresați sau care au comorbidități care le afectează imunitatea. Omicron generează o formă clinică clar mai ușoară, sunt dovezi, sunt studii care arată acest lucru atât în cadrul celor vaccinațicât și în populația nevaccinată, dar asta nu înseamnă că toți cei care sunt nevaccinați vor face o forma ușoară și vă dau exemplu de la noi din spital. Varianta Omicron circulă în Marea Britanie de cel puțin 3-4 săptămâni și avem în continuare pacienți care sunt cu forme severe care sunt nevaccinați și cu varianta Omicron. În mod cert vaccinarea ajută pentru a nu face o formă severă. Cine vrea să fie cât de cât sigur că dacă se infectează nu face o formă severă cel mai bun lucuru pe care îl poate face este să se vaccineze.
(...) Medicamentele antivirale care există acuma, cele noi, care au fost introduse, nu sunt recomandate pentru toată lumea, au efecte secundare mult mai importante decât vaccinul, costă mult mai mult decât vaccinul și nu întotdeauna rezolvă problema care trebuie rezolvată în sensul că nu întotdeauna previn o formă severă. În Marea Britanie medicamentele antivirale sunt recomandate unui grup restrâns din populație, care are factori de risc, care au o anumită vârstă, pentru a avea cel mai bun beneficiu, inclusiv beneficiu-cost și de a preveni riscul de efecte secundare".