Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greva STB paralizează traficul în București. Haos la Metrou

greva_stb.jpg

Trafic rutier blocat în Capitală ca urmare a grevei STB
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele STB nu au ieșit în această dimineață din depouri și autobaze.  Directorul STB spune că greva e ilegală și îi așteaptă pe liderii de sindicat la discuții la ora 14:00

Update: Valer Ciobănescu, președintele Sindicatului TransPublic din STB S.A : Au fost șoferi care ar fi vrut să spargă greva 

Valer Ciobănescu reprezintă 10% din angajații Societății de Transport Public București. La RFI el cere scuze bucureștenilor pentru neplăcerile create de grevă. Nu poate spune când vor ieși pe traseu autobuzele, troleibuzele și tramvaiele.

Update: Traficul pe principalele artere din capitală se fluidizează după trecerea orelor de vârf. Nici la metrou, singurul mijloc de transport în comun care funcționează, nu mai este aglomerație odată ce bucureștenii au ajuns la birou și la școală.


Aglomerația se reduce la metrou. Peronul de la Piața Victoriei
Sursa imaginii: 
Ama Ciutu

Greva generală de la STB provoacă blocaje de trafic joi dimineață în Capitală. Mulți dintre bucureștenii care nu au putut merge cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul au apelat la alte mijloace de transport situație care a dus la paralizia traficului rutier pe principalele artere ale Capitalei.

Metrorex transmite că a luat toate masurile necesare pentru preluarea unui numar crescut de călători. Compania de transport introduce in circulatie toate trenurile disponibile din flota care vor circula in orele de varf la un interval minim posibil.


Aglomerație la metrou după greva STB
Sursa imaginii: 
INQUAM, Octav Ganea

De asemenea, unii bucureșteni care au apelat la serviciile de ride-sharing precum Uber sau Bolt au observat că tarifele au crescut joi dimineață. O cursă din centrul Bucureștiului până în zona de Nord trece acum de 50 de lei.

Primarul General: Nu poți să paralizezi un oraș ca să ceri să fie demis directorul STB

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a susținut, joi dimineața, o conferință de presă în care a declarat că greva declanșată de angajații Societății de Transport București (STB) este ilegală și va fi atacată în instanță. Edilul a anunțat, de asemenea, că vor fi depuse plângeri penale împotriva liderilor de sindicat.

Nicușor Dan a afirmat că greva are substrat politic și a precizat că este deschis la dialog cu angajații, dar nu cu liderii de sindicat.

“Acțiunea în instanță este scrisă și depusă la tribunalul Bucuresti de către STB prin care solicită judecătorilor să constate că acțiunea este ilegală. Va fi o cerere de intervenție din partea municipalități care este și ea scrisă pentru că această grevă afectează viața a sute de mii de bucureșteni.

Nu este o grevă spontană, așa cum se afirmă. E o grevă orchestrată de sindicatul reprezentantiv și avem dovezile. Avem deja scrise plângerile penale împotriva liderilor de sindicat. Este o grevă politică al cărui vinovat este domnul Petrariu, consilier general și lider de sindicat. Îmi pare rău că șoferii au căzut în plasa acestor manipulări care au un substrat politic. Fac apel la șoferi să înțeleagă gravitatea acțiunilor lor și să reia activitatea. Vreau să le transmit șoferilor care participă la această grevă că sunt deschis la un dialog cu ei, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat care au organizat acest protest ilegal. Îi aștept la discuții, să își desemneze reprezentanți.”

Prefectura Capitalei ia măsuri în urma grevei de la Societatea de Transport Bucureşti, printre suplimentarea efectivelor de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou, suplimentarea echipajelor de poliţie rutieră şi informarea cetăţenilor aflaţi în staţiile STB, prin echipajele de poliţie şi jandarmerie, în legătură cu faptul că nu sunt vehicule pe traseu.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov: Oprirea totală a lucrului este ilegală

Având în vedere că, în dimineața zilei de joi, STB SA nu a scos niciun vehicul pe traseu ca urmare a unui protest al salariaților, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI) face apel la conducerea și la salariații operatorului să respecte prevederile legale și, indiferent de situația negocierilor, să asigure cel puțin o treime din capacitatea de transport necesară atât în București, cât și în zona metropolitană.

Directorul STB: Dacă vor majorări salariale, angajații trebuie să presteze activitatea

Într-o conferință de presă, susținută dimineață, directorul STB, Adrian Criț, și-a cerut scuze bucureștenilor pentru neplăcerile cauzate de greva generală și a dat vina pe liderii sindicali, afirmând că au declanșat greva pentru că simt că pierd puterea. El a afirmat că greva este ilegală și a anunțat că va face plângere penală împotriva liderilor ei.

„Angajații noștri au un contract de muncă valabil, au drepturile respectate și trebuie să-și îndeplinească obligațiile față de societate și utilizatorii transportului public. Am preluat mandatul pentru a eficientiza transportul, E vizibil – vehiculele respectă timpii de traseu, sunt mai curate, am declanșat proceduri de achiziție pentru vehicule electrice, s-a îmbunătățit infrastructare de cale de rulare. Condițiile de muncă încep să fie îmbunătățite, suntem deschisi dialogului cu sindicatele dacă doresc acest lucru”, a declarat Adrian Criț. El le-a transmis angajaților că le respectă drepturilor, spunându-le acestora că, în schimb, trebuie să respecte obligațiile. „Bucureștenii nu trebui să sufere, orice discuție poate fi purtată pe baza contractului colectiv de muncă și a altor revendicări”, a precizat Criț. El a lansat acuzații la adresa liderului de sindicat Vasile Petrariu. „Liderul de sindicat are incompatibilități. Au fost identificate mari afaceri în care este implicat, afaceri pe care le are cu STB prin centrul de sănătate și diferiți furnizori. Domnul Petrariu simte că a pierdut puterea, această societate este condusă, nu mai conduce sindicatul reprezentativ”.

„Oare spune ceva legat de furtul de combustibil unde e parte, legat de repartizările făcute pentru a beneficia de drepturi salariale suplimentare liderii de sindicate, de faptul că salariile s-au dublat în ultimii patru ani, avem salarii cu 30% mai mari față de Voluntari”, a acuzat directorul STB. Directorul STB a anunțat că la ora 8.00 ar fi trebuit să fie pe traseu 1.400 de vehicule, iar în acest moment „singurele care circula sunt ale concurenței”. El a mai spus că face tot ce este posibil, împreună cu Prefectura și Primăria București, și deschide discuții pentru ca angajații să revină pe traseu ca bucureștenii să nu sufere. Directorul STB va sesiza și Tribunalul București pentru ca instanța să declare greva drept ilegală.

Lider de sindicat, Vasile Petrariu: Revendicările noastre nu au fost soluționate, directorul general, arogant, nu a demisionat

Angajații STB cer mărirea salariului cu 200 de lei și demisia directorului STB.  Vasile Petrariu, președintele de sindicat al STB a declarat la Digi24 că  "Oamenii au discutat și au decis să nu iasă la traseu pentru că revendicările pe care noi le-am solicitat nu au fost soluționate, iar directorul general, așa arogant cum îl știm, nu și-a prezentat demisia pentru că asta era soluția pentru a dezamorsa acest conflict.

Este o întrerupere spontană a lucrului pentru că cei cu care am dialogat, dar am vorbit mai mult singuri pentru că nu ne-au băgat în seama, nu au luat în seama avertismentele pe care noi le facem de două luni de zile, inclusiv în scris. Cetățenii trebuie să știe că principalii vinovați nu suntem noi, ci sunt cei care ne-au adus în situația asta.

Directorul general vine și invocă dialog, invocă că dorește să negocieze noul contract colectiv de muncă, dar omite un singur lucru: chiar el nu a trecut în proiectul de buget absolut nicio creștere de salarii, așa cum își doresc oamenii. 

Este imoral și îi incită și deranjează pe oameni faptul că pentru ei, care țin această societate și se scoală la 3 dimineață să iasă pe traseu, pentru ei nu se găsesc bani. Dar pentru șefi, pentru cei din consiliul de administrație se găsesc bani.

Indiferent cine va veni în locul acestui director general vom debloca dialogul și vom demara negocierea noului contract colectiv de muncă.

Directorul general va face presiuni. Văd că a avut și are tupeul să le spună oamenilor să nu iasă pe traseu, dar ieri nu a avut curajul să iasă în față celor 1000 de oameni să spună foarte clar că nu vrea să-și dea demisia".