Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greva STB continuă și vineri (LIVE TEXT)

instant_greva_stb_06_inquam_octav_ganea.jpg

Sursa imaginii: 
INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Greva STB continuă și astăzi, în pofida deciziei instanței de suspendare a protestului. Primarul Capitalei Nicușor Dan este așteptat să facă declarații, în această dimineață. El a ajuns în urmă cu o oră la sediul STB.

Update 10h00: Nicușor Dan: Avem de a face cu o manifestare total irațională. Cer PSD să se pronunțe pe una din 2 opțiuni: fie susține manifestația, fie retrage sprijinul politic domnului Petrariu care a organizat această grevă.", a mai spus Nicușor Dan.  

Nicușor Dan, despre greva STB: Avem de a face cu o manifestare total irațională. Cer PSD să se pronunțe

Update 8h54: Societatea de Transport București  se pregătește să suspende sau chiar să desfacă contractele de muncă ale angajaților care continuă greva declarată ilegală de instanță, au declarat surse din STB pentru Economedia. Compania are în „stand-by” circa 250 de șoferi noi, cărora le-ar putea da undă verde să intre în trafic, dacă angajații actuali refuză să reia lucrul, în ciuda deciziei instanței, potrivit surselor.

Update 7h46: Directorul STB Adrian Criț a declarat vineri dimineața că greva sindicaliștilor este ilegală și a făcut un apel la angajați ”să înțeleagă că din cauza unor jocuri pe care le fac unii lideri sindicali își periclitează locul de muncă”.

”Din păcate suntem în aceeași situație ca și ieri. (...) Suntem deschiși dialogului și empatizăm cu angajații care doresc să presteze transport public și ne cerem scuze locuitorilor. Suntem deschiși dialogului pentru a debloca situația. Există o decizie judecătorească. Angajații să înțeleagă că din cauza unor jocuri pe care le fac unii lideri sindicali își periclitează locul de muncă”, a declarat directorul STB Adrian Criț, la digi24.

El a insistat că greva este ilegală și că există deja în traseu 3 vehicule, adăugând că speră ca tot mai mulți angajați STB să revină la muncă. Șeful STB a mai spus că, la această oră, continuă discuțiile cu primarul general Nicușor Dan pentru deblocarea situației.

Update 6h30: Primarul Nicușor Dan a ajuns vineri dimineață, în jurul orei 05:30, la sediul STB, cu taxiul.


Primarul general, Nicușor Dan
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/ Octav Ganea

Știrea inițială:

”Nu a ieșit nicio mașină până la ora 6 dimineața. Nu știm la ce oră ar putea ieși sau dacă vor ieși mașinile pe traseu”, au declarat vineri dimineața reprezentanții STB, contactați de HotNews.

STB a anunțat joi seară că e foarte posibil ca nici vineri să nu iasă pe traseu autobuzele, troleibuzele și tramvaiele, în București. 

"Ca urmare a hotărârii Tribunalului București prin care instanța de judecată dispune suspendarea grevei declanșate la Societatea de Transport București STB SA și reluarea de îndată a activității, angajații societății au obligația de a respecta decizia instanței și de a ieși în traseu conform itinerariului și foii de parcurs. 
Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală care a paralizat astăzi Capitala, refuză să-și reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue și mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariații STB SA pentru a nu-și îndeplini sarcinile de lucru. 
Desconsiderarea nevoilor bucureștenilor din zona metropolitană și ignorarea cu bună știința a unei decizii judecătorești poate atrage răspundere penală pentru personalul implicat în această acțiune. 
STB SA face apel la simțul de responsabilitate al angajaților săi și le solicită în mod public acestora să reia imediat activitatea de transport public. De asemenea, îi asigurăm pe bucureșteni că vom lua toate măsurile legale posibile pentru revenirea la normalitate. "