Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Psiholog sau psihiatru? Unde mergi atunci când simți că ai nevoie de ajutor

thmb_psiholog.jpg

Sursa imaginii: 
ENTR RO

Atât psihologul cât și psihiatrul au același scop – acela de a trata problemele care țin de sănătatea mintală. Totuși, de multe ori, se creează o confuzie în ceea ce privește rolul celor doi și atunci vine întrebarea „unde ne tratăm?”

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu spune că, în funcție de gravitatea problemei, episoadele ușoare pot fi tratate prin psihoterapie, în schimb, cele severe, ar trebui tratate de psihiatru. 

„Tot ce avem ca bază de dovezi arată că pentru episoadele (...) de depresie, de departe, cea mai bună soluție este cea conjuncțională. Evident că stările ușoare sau/și moderate de depresie răspund mai degrabă la psihoterapie. Dar de la simptome moderat spre cele severe sau extreme, mai degrabă psihiatrul conduce procesul sau demersul de ajutorare a pacientului”, explică el.

Problema intervine atunci când „oamenii au prejudecăți legate de psihiatrie”. Ideea de a merge la psiholog este îmbrățișată mai tare decât cea de a merge la psihiatru. Însă există situații în care psihologul nu va putea gestiona de unul singur problema. Tocmai de aceea, „nu putem să restrângem rostul sau rolul psihiatrului doar la extreme”, evidențiază Gabriel Diaconu.

El e de părere că ar trebui să existe, totuși, o comunicare foarte bună între psiholog și psihiatru. „Dar la fiecare moment ar trebui să existe, și cel puțin eu așa îmi fac meseria, să existe un foarte bun și solid parteneriat cu un psihoterapeut”.

 

 

Urmărește întregul interviu aici.