Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A patra zi de grevă la STB. Directorul STB atenționează că nu vor mai fi bani pentru salarii, utilităţi, furnizori

instant_greva_stb_01_inquam_octav_ganea.jpg

Doar 15 vehicule circulă sâmbătă dimineață, deși judecătorii au impus reluarea activității
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/ Octav Ganea

Greva STB continuă și duminică. Mai mulţi angajaţi s-au adunat la Autobaza Titan, unde se află şi forţe de ordine. Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti solicită în continuare angajaţilor să-şi reia activitatea şi anunţă că 25% din parcul auto se află în trafic, respectiv 82 de tramvaie din 181, 65 de troleibuze din 86 şi 15 autobuze din 460.

Update ora 13h00: Circulaţia trenurilor de metrou se va desfăşura în perioada următoare conform graficului existent, a transmis duminică Metrorex, în contextul informațiilor privind posibilitatea declanșării unei greve și la metrou.
"Ca urmare a informaţiilor apărute în presă conform cărora există suspiciunea ca circulaţia la metrou să fie perturbată în perioada următoare, Metrorex asigură publicul călător de întreaga sa disponibilitate, circulaţia trenurilor de metrou se va desfăşura conform graficului existent", a transmis Metrorex. Și prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, spune că la acest moment nu există indicii privind declanșarea unei greve la Metrorex. Duminică, în cea de a patra zi a grevei de la STB, au apărut informații despre posibilitatea declanșării unei greve și la metrou.

Update ora 11h00: Directorul STB, Adrian Criț, la Digi 24:

  • La ora 12.00 îi aștept la discuții la STB pe liderii sindicatului reprezentativ, în prezența presei, pentru deblocarea situației. Această manipulare trebuie să înceteze. Sindicatul manipulează.Există toată deschiderea pentru negocierea contractului colectiv de muncă, imediat dupa aprobarea bugetului, la sfârșitul lunii. Dar rugămintea este ca angajații să iasă la lucru.Trebuie să se știe că domnul Petrariu (nr - Vasile Petrariu, liderul sindical) este președintel Federației Sindicatelor din Transporturi, din care fac parte și sindicaliștii de la metrou și amenință cu grevă și la MetrorexAutoritățile publice să intervină pentu că acest lucru nu mai poate continua

Update ora 10h00: Liderul sindical Vasile Petrariu, aflat la depoul Titan, unde s-au adunat câteva sute de angajați:

  • La ora 7.00 au ieșit pe traseu în jur de 150 din 790 de autovehicule, adică aproximativ 18%. Înseamnă că peste 80% dintre salariați continuă conflictul spontan izbucnit acum câteva zile.Până acum cei care decid nu au intenționat să vină cu o soluție pentru aplanarea conflictului. Din contră, au incitat. Baza materială este la pământ, e greu să conduci 8-9 ore fără condiții minimale.Există o creștere alarmantă a bolilor profesionale, avem peste 800 de șoferi în acestă situație.

Despre nerespectarea deciziilor instanței

  • Atitudinea celor pe care îi am în spate e clară - își asumă toate riscurile și nu se lasă pradă amenințărilor
    Ne-au făcut plângeri penale și marți suntem chemați la Poliție
    Despre informațiile privind posibilitatea declanșării unei greve la Metrorex:
    Nu am informația, dar e posibil pentru că există acest spirit de solidaritate. Ar fi foarte bine dacă s-ar întâmpla acest lucru

Știrea inițială:

Societatea de Transport Bucureşti asigură duminică dimineaţa 25% din capacitatea programată, deşi sunt în continuare sute de şoferi care refuză să iasă pe traseu, fiind a patra zi de grevă a angajaţilor STB, în pofida deciziilor instanței.
"În momentul de fata asigurăm circa 25% din parcul de vehicule programat. În acelaşi timp, le mulţumim celor care au înţeles gravitatea situaţiei, nivelul de manipulare la care au fost expuşi şi au decis să iasă în traseu", a declarat pentru Agerpres directorul general al STB, Adrian Criţ.
Potrivit acestuia, duminică, la ora 7.00, erau pe traseele din Capitală 162 de vehicule, dintr-un total programat de 697 - 82 de tramvaie, 65 de troleibuze şi 15 autobuze.

Consiliul de Administraţie al STB a decis ca pentru șoferii care intră pe traseu începând de sâmbătă cercetarea disciplinară, în conformitate cu regulamentul intern, să nu-şi producă efecte, în condiţiile în care nu există fapte de natură penală.

Şeful STB a estimat pierderile provocate după trei zile de grevă la circa 20 milioane lei şi a avertizat că societatea ar putea intra în insolvenţă, dacă angajaţii nu îşi vor relua activitatea.

”Pagubele înregistrate în cele trei zile de grevă ilegală sunt estimate în momentul de faţă la o valoare de aproximativ 20 de milioane de lei, acestea punând în pericol locurile de muncă ale tututor salariaţilor.
În cazul în care această grevă ilegală nu încetează, veniturile vor continua să scadă, astfel încât fondul de salarii poate fi iremediabil afectat.
În cadrul şedinţei, Consiliul de Administraţie a decis, ca soluţie de deblocare a crizei actuale, să nu se efectueze cercetări disciplinare pentru angajaţii care vor intra de astăzi în traseu, în condiţiile în care nu există fapte de natură penală.
Toţi salariaţii care vor împiedica accesul în traseu a altor colegi vor fi cercetaţi disciplinar conform Regulamentului Intern”, a transmis Criţ.