Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sediul diplomației europene atacat la Bruxelles de persoane necunoscute

atac_seae_politie.jpg

SEAE spart
Peisaj după bătălie: sediul SEAE după manifestatie
Sursa imaginii: 
Police Federale

Sediul Serviciului European de Acțiune Externă a fost atacat duminică 23 ianuarie la Bruxelles de persoane desprinse din manifestația împotriva masurilor sanitare. Mai multe voci europene și belgiene au condamnat această acțiune petrecută în plină criză ucraineană.

Nu este pentru moment clar cine sunt cei care au atacat duminică sediul SEAE aflat în cartierul european, locul de sosire al marșului împotriva măsurilor sanitare. 

In momentul în care poliția a cerut ca manifestația să ia sfârșit, fiindcă începuse deja să degenereze, câțiva tineri au atacat sediul diplomației europene, spărgând mai multe geamuri și ușile principale. 


Fortele de politie au fost atacate în interiorul cladirii diplomatiei UE la Bruxelles
Sursa imaginii: 
RFI/Mihaela Gherghisan

Acțiunea a fost condamnată de Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell şi de președintele Consiliului European Charles Michel, printre alții. Declarațiile lor pun în lumină dreptul de a manifesta fără a recurge la violență. 

„In nicio circumstanță , violența nu poate fi tolerată”, a declarat Michel. 

Primarul Bruxelles-ului, Philippe Close, promite că toate actele de violență vor fi investigate. 

„Societatea noastră nu va accepta niciodată violența oarbă”, a adăugat prim ministrul belgian Alexander de Croo.

Dar cât este de oarbă această violență? 

Presa europeană găsește că distrugerea fațadei acestui sediu s-ar putea să nu fie întâmplătoare sau anodină. 

Mai mulți ziariști aflați în post la Bruxelles au remarcat că actul de violență a fost comis în plină criză ucraineană şi în preziua unei reuniunii a miniștrilor europeni de externe care vor căuta o concertare cu diplomația americană. 

Manifestația de la Bruxelles din 23 ianuarie – care a reunit oficial peste 50.000 de persoane-  face parte dintr-o lungă serie de proteste pe care cei care se opun masurilor sanitare de tot tipul le programează aproape săptămânal.

Pentru moment, vaccinarea obligatorie anti Covid19 – dacă va fi aprobată de Parlamentul belgian – este cea care-i supără cel mai mult. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan