Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OMS: Faza acută a pandemiei s-ar putea termina în 2022

ap21349476771919.jpg

Un sfârşit al fazei acute a pandemiei în 2022 este posibil, estimează OMS
Sursa imaginii: 
AP/Jerome Delay

Un sfârşit al fazei acute a pandemiei în 2022 este posibil, în pofida faptului că boala Covid-19 omoară o persoană în lume la fiecare 12 secunde, estimează luni directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP preluată de News.ro.

”Putem pune capăt fazei acute a pandemiei în acest an - putem pune capăt Covid-19 ca urgenţă sanitară mondială”, cel mai mare nivel de alertă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS); a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Însă directorul OMS a avertizat că ”este periculos să se presupună că (varianta foarte contagioasă) Omicron va fi ultima variantă (a SARS-CoV-2) sau să se vorbească despre sfârşitul jocului”, pentru că în prezent condiţiile din lume sunt ”ideale” pentru ca să apară noi variante, inclusiv variante mai transmisibile şi mai virulente.

Pentru a se pune capăt fazei acute a pandemiei, ţările nu trebuie să rămână cu braţele încrucişate şi este necesar, între altele, să lupte împotriva inechităţii vaccinării, să supravegheze virusul şi variantele acestuia şi să impună restricţii adaptate, a subliniat el în deschiderea reuniunii Comitetului Executiv al OMS, săptămâna aceasta, la Geneva, în Elveţia.

Jumătate dintre cele 194 de state membre OMS şi-au ratat deja obiectivul vaccinării a 40% din populaţie în 2021, potrivit OMS.

În medie, săptămâna trecută, Covid-19 a ucis o persoană la fiecare 12 secunde, iar la fiecare trei secunde s-au raportat 100 de cazuri, a precizat dr. Tedros.

”Este adevărat că vom trăi împreună cu Covid-19 într-un viitor previzibil (...), însă a învăţa să trăim cu covid nu trebuie să însemene că trebuie să-i lăsăm cale liberă. Nu înseamnă că trebuie să acceptăm că aproape 50.000 de oameni mor în fiecare săptămână din cauza unei boli pe care o putem preveni şi trata”, a avertizat el.